Liveblog over apps, data en beleving

De huidige sportwereld draait om data. Op en langs het veld, thuis op de bank met een second screen en tijdens het sporten maken we gebruik van apps om de data te bekijken. Data biedt nieuwe inzichten, context en mogelijkheden om onszelf te verbeteren! Tijd dan ook om dit thema eens vanuit diverse perspectieven te belichten tijdens de derde Sport App bijeenkomst op rij, dit keer onder het genot van een gezamenlijk ontbijt.

Volg hier alle quotes, tweets en foto's over de live sessie en natuurlijk de uitreiking van de Sport App Awards!

Winnaars van de vierde Sport App Awards

Winnaar Actief Sporten: Hardlopen met Evy
Winnaar Events: TeamNL
Winnaar Nieuws: NOS
Winnaar Teams/Leagues/Clubs: Everyday football
Winnaar Second Screen: De Opstelling
Winnaar Beste Nederlandse Sport App NL: NOS
Winnaar Beste Belgische Sport App BE: Everyday Football

Quotes

Kristof de Smet, CEO, Energylab 
"Hardlopen met Evy is geen traditionele hardloopapp om prestaties te meten maar een lifestyle-app die jou warm maakt en houdt voor de loopsport."

Simon Gleave, Head of Analysis, Infostrada
Data gaan verder dan scorebord journalistiek. 
"De conversie van doelpunten gaat in de Nederlandse competitie naar beneden, we krijgen in de toekomst moeite met het maken van doelpunten." 

Vosse de Boode, bewegingswetenschapper, AFC Ajax
"Door data komen we dichter bij het sportieve probleem en welke aanpak noodzakelijk is."

"We bekijken de mogelijkheden om data, die niet concurrentiegevoelig, is ook commercieel in te zetten."

"Door het ontbreken van wifi wordt de data, op dit moment, opgeslagen op een device en is daarom pas naderhand beschikbaar. De volgende stap is real-time aflezen en feedback geven."

Gijsbregt Brouwer
"Sport heeft altijd om data gedraaid. Om ranglijst, uitslagen, tijden en doelpunten. Nu alles verbonden (connected) is, mede dankzij de smartphone, neemt de hoeveelheid data enorm toe. Wat kunnen we daarmee?"

Foto'sTweetsJuryrapport vierde Sport App Awards

Op 10 september werden bij een volgeboekte editie het Sport App Ontbijt de vierde Sport App Awards uitgereikt aan de volgende winnaars: Hardlopen met Evy (in België bekend als Start2Run) TeamNL, NOS (Sport), EverydayFootball en De Opstelling. Voor het eerst in de historie werden ook de beste Nederlandse en Belgische app bekroond, dit waren NOS en EverydayFootball. De jury licht het proces en de keuze hierbij toe, vergeet vooral niet de afsluitende algemene opmerkingen te lezen.

De awards en de jury
De Sport App Awards is een initiatief van SPORTNEXT. Met de jaarlijkse verkiezing beogen de initiatiefnemers de Nederlandse sportmarkt te stimuleren en aan te moedigen meer gebruik te maken van innovatieve media in sportmarketingstrategieën en concepten. De Sport App Awards worden onderverdeeld in vijf categorieën, te weten: Actief Sporten, Events, Nieuws, Teams/Clubs/League en Second Screen. Voor het eerst werden ook awards toegekend aan de beste Nederlandse en Belgische apps. De apps worden beoordeeld door een deskundige jury bestaande uit: Gonny van der Zwaag (iCulture), Dimitry (AndroidWorld), Gerard Dielessen (NOC*NSF), Ben van der Burg (Triple-IT) en Marko Heijl (Group A). Om belang-verstrengeling tot voorkomen zijn jury-leden uitgesloten van beoordeling bij apps waarbij zij betrokken zijn.

De criteria en proces
De jury beoordeelt alle ingezonden apps op basis van onderstaande criteria:
• toegevoegde waarde voor de fans/sporters;
• visuele vormgeving, design, creativiteit;
• innovatie, gebruik nieuwe features smartphone en originaliteit;
• user experience; • functionaliteit;
• sport 2.0 (verlengen, verdiepen, verbreden sportbeleving);
• gebruik (hoeveel downloads, hoe vaak gebruikt, etc);
• doelstellingen bereikt (marketing, omzet, fan happiness, community.

Uit de meer dan 40 ingezonden apps zijn door het publiek, de bezoekers van Sportnext, 5 x 2 apps verkozen. Deze genomineerde apps worden vervolgens in een face off aan de jury voorgelegd. De stemmen worden opgeteld en de app met de meeste stemmen per categorie wint.

Juryrapport
De jury had onderstaande opmerkingen voor haar keuzes in de vijf categorieën.

Actief Sporten
Het concept van de sport app dient ter ondersteuning en versterking van de actieve sportbeleving: zelf sporten staat hier dus centraal.

Winnaar: Hardlopen met Evy
"Het team achter Hardlopen met Evy/ Start2Run heeft het commercieel gezien slim aangepakt en spreekt een doelgroep aan die voorheen snel over het hoofd werd gezien, namelijk jonge vrouwen."

"Het concept Hardlopen met Evy is goed doorontwikkeld van MP3 naar een app. De doelgroep is vertrouwd en heel veel mensen hebben er al plezier aan gehad. Het is bijna een ere prijs om mee te lopen."

Events
Sport vindt plaats op een sportevenement. Zeker de grote evenementen leveren een hausse aan apps op. Deze categorie betreft de apps direct gekoppeld aan een of meer events.

Winnaar: TeamNL
"De app is modern vormgegeven, up-to-date, en biedt een platform voor meer events."

"Het is enige app die je tijdens de Olympische Spelen nodig had met complete informatie, samenbindende factor en een goede campagne."

Nieuws
De functionaliteit van sport apps in de categorie nieuws zijn gericht op het publiceren van sportnieuws in de vorm tekst, video en/of geluid.

Winnaar: NOS
"De NOS app speelt enorm in op behoefte van de kijkers met live beelden, alles meebeleven juist ook als eer meerdere activiteiten tegelijkertijd bezig zijn."

"De app is gebruiksvriendelijk met een sobere maar duidelijke vormgeving. NOS biedt de content die je zoekt en gebruikt Keep It Simple, Stupid."

Teams/Clubs/Leagues
De sport apps in de categorie teams/clubs/league zijn gericht op de ondersteuning van sportorganisaties voor teams, clubs en leagues. Het terugkerende element van de competitie staat hierin centraal.

Winnaar: EverydayFootball
"Het is een prima app waarmee het hele Belgische voetballandschap wordt afgedekt. Niet alleen voor het profvoetbal dus maar juist ook voor de amateursport."

"De app biedt een compleet overzicht en is een goed initiatief vanuit de bond. Kan inmiddels rekenen op een betrokken community."

Second Screen
Het concept van het tweede scherm is gericht op de ondersteuning en versterking van de televisiebeleving. Dit 'tweede scherm' is vaak de tablet.

Winnaar: De Opstelling
"Handige tool voor de clubs, een biedt meerwaarde voor de fans."

Beste Nederlandse app: NOS Sport

Beste Belgische app: Everyday Football

Programma

07.30 uur Ontvangst met ontbijtbuffet
07.45 uur Opening door de voorzitter
  Gijsbregt Brouwer, trendwatcher en new media fanatic
08.00 uur Verzamelen van data; hoe, wat & waarom
  Vosse de Boode, bewegingswetenschapper Adidas miCoach Performance Centre, AFC Ajax
08.25 uur Rondleiding miCoach Performance Centre, power hill en damesvleugel (met medewerking van Mark de Boer, sales manager, MYLAPS)
09.00 uur Koffiepauze
09.10 uur Storytelling with Data
  Simon Gleave, head of analysis, Infostrada
09.35 uur Het commerciële model rond Start2Run
  Kristof De Smet, CEO, Energy Lab
10.00 uur Praktijkcase; Hockey Tracker app
  Cor Krüter, ontwikkelaar
10.15 uur Vermarkten van data; kennis en ervaringen van betrokken partijen
  Paneldiscussie onder leiding van de dagvoorzitter met:
. Guido Bouw, sales director, Infostrada
. Jan Willem de Koster, business development manager, SAP
. Kristof De Smet, managing director, Energy Lab
10.45 uur Introductie tot de Sport App Awards en voorstellen genomineerden
11.00 uur Uitreiken prijzen
11.15 Einde