Maak kennis met 17 bijzondere start-ups uit de Franse sport

Na de presentatie van de plannen in november vorig jaar komt Springboard nu tot leven. In Parijs zijn de 17 start-ups bekend gemaakt die met innovatieve concepten eerst Frankrijk en daarna de wereld willen gaan veroveren. Maak kennis met de 17 concepten van online sportplatformen tot apps voor smartwatches.

Parijs is komende jaren gastheer van een aantal toonaangevende sportevenementen waaronder voetbal, handbal, worstelen, hockey, golf en de Gay Games. Het label 'sportstad van Frankrijk' en de drang naar innovatie heeft geresulteerd in een speciale ruimte voor start-ups die met innovatieve concepten de ontwikkeling van de sport(er) vooruit willen brengen. Vanaf 2016 is meer dan 2000 vierkante meter beschikbaar aan de voet van Stade Jean Bouin. De eerste start-ups zijn al geïnterviewd voor een serie op Youtube genaamd StartupBegins. Onderstaand het overzicht.

Connected Cycle
De connected fiets meet automatisch snelheid, route en andere relevante gegevens. Alles is direct beschikbaar in de cloud. Forbes, Wired, NBC, Engadget, TechCrunch en Spiegel Online spreken vol lof over de potentie van het concept. De voorbereidingen voor een crowdfunding-campagne op Indiegogo zijn gestart.

E-Cotiz
Nog voor de lancering van werd het concept E-cotiz al bekroond met twee digitale sportinnovatie-prijzen. Het is de online management tool voor verenigingen van allerlei soorten en maten. Voor het organiseren van evenementen, de financiën (waaronder donaties) en het verkopen van producten.

eGull
In 2018 komt de (Junior) Ryder Cup naar Frankrijk en eGull wil alle golffanaten connected maken. De app voor smartwatches van Android en Apple toont slagen, tussenstanden en de afstand tot de green. Alle resultaten zijn direct te delen met vrienden.

FootoVision
FootoVision noemt zichzelf de 'next generation performance analytics'. Kunstmatige intelligentie wordt toegepast op het voetbal. Data en beelden worden omgezet in looplijnen, tactieken en systemen. Helaas zijn de voorbeelden niet openbaar.

Goaleo
Goaleo moet het portaal voor de Franse sport worden maar meer informatie ontbreekt nog.

Sport-Tracking
Tracking systemen hebben het afgelopen jaar een vlucht genomen en Sport-Tracking wil na Zuid-Amerika, Afrika, Azië en de Verenigde Staten nu ook Europa gaan veroveren. De technologie werkt op basis van sensoren in een pak en camera's langs de kant van het veld. Olympique Lyonnais werkt al met het systeem.

Isee
Ieder lichaam is anders. Met die gedachte brengt de tracker Isee alles op en om het lichaam in kaart. Van bewegingen tot voedsel. De kickstart is nog in de voorbereidende fase.

Gymlib
Gymlib is met meer dan 500 sportscholen/ vestigingen naar eigen zeggen het grootste netwerk in Frankrijk. Geen excuus meer om een training te missen Gymlib is altijd in de buurt. Geen inschrijfgeld en loyale klanten worden beloond met bonus krediet.

Mojjo
Het sociale sportplatform Mojjo wordt in april gelanceerd maar er is helaas nog niets over bekend.

Running Heroes
Het Running platform Running Heroes beloont de loper voor prestaties bijvoorbeeld met kortingen bij winkels. Het platform werkt met Nike+, Runtastic, Garmin, Strava, Runkeeper, Polar, MapMyRun en Endomondo.

Seaters
Uitverkocht? Nee hoor. Er zijn altijd wel lege stoelen te vinden in het stadion. Seaters is een platform voor fans om die lege stoelen te bemannen. Het platform werkt onder andere samen met de Belgische voetbalclub Club Brugge.

Sportagraph
Een toekomst platform voor sportfoto's waar verder nog niet veel over bekend is.

SportEasy
De (mobiele) management tool voor teamsporten. Een platform voor coaches, statistieken, analyses en wedstrijdverslagen won in 2013 al een sportinnovatieprijs.

Tech'4'Team
Tech'4'Team is een jonge start-up waarvan de missie is om het commerciële beheer van sport- en culturele voorzieningen te maximaliseren. Commerciële optimalisatie met efficiënt beheer, winstgevendheid en aantrekkelijkheid.

Wise Pack
Nog niets over bekend

Yofitness
Een persoonlijk fitnessprogramma met een eigen schema, honderden video's en een coach beschikbaar via e-mail, SMS en live video. Altijd en overal beschikbaar via mobiel en tablet.