Manchester United meest waardevolle voetbalclub; Ajax 282 miljoen euro waard

Hoewel de sportieve prestaties al enkele jaren tegenvallen, is Manchester United wel de meest waardevolle voetbalclub ter wereld. De Engelsen vertegenwoordigen een waarde van maar liefst 3,25 miljard euro. Ajax heeft nog net een plek in de top 30 in de jaarlijkse lijst van KPMG.

KPMG bestudeert jaarlijks de zogenaamde 'enterprise value' van alle grote voetbalclubs uit Europa. En net als vorig jaar voert Manchester United de lijst aan. De commercieel meest succesvolle voetbalclub ter wereld zag de waarde ten opzichte van vorig jaar met 5% groeien. Real Madrid (2,92 miljard) bezet de tweede plek en FC Barcelona is met een waarde van 2,78 miljard euro de nummer drie op de lijst.

De gehele top veertien is ongewijzigd gebleven. Premier League-clubs voeren de boventoon in de ranglijst met in totaal negen noteringen.

Ajax haalt de lijst nog net. De Amsterdammers zagen hun waarde met 3% stijgen naar 283 miljoen euro. Daarmee houden ze AS Monaco, Lazio Roma en Valencia achter zich. PSV behoort in tegenstelling tot vorig jaar niet meer tot de 32 meest waardevolle voetbalclubs ter wereld.

Het onderzoek van KPMG wordt gebaseerd op onder meer winstcijfers, populariteit, televisierechten en de waarde van het stadion. 


Headerfoto: Shutterstock.com