Martin Hersman over de toekomst van het nationale en internationale schaatsen

Nederland kijkt met een gemengd gevoel terug op de medaille-regen uit Sotsji. Martin Hersman, oud-topschaatser op de 1500 meter, heeft een heldere analyse over het nationale en internationale schaatsen (de rol van ISU, KNSB en plannen van Chris Woerts en Jan Driessen) "wat je ziet is dat heel veel sporten nu geregeerd worden door liefhebbers uit de jaren '70 en '80". Vanaf 1 januari stapt Martin in een nieuw avontuur als Chief Vitality bij opleidingsinstituut en geeft uitgebreid toelichting op zijn credo: fit is het nieuwe rijk!

Sport kijken is in de afgelopen jaren enorm veranderd. Een smartphone in de hand en social media draait op volle toeren. Sportwedstrijden zijn echter niet veranderd. "Wielrennen en schaatsen spelen onvoldoende in op het feit dat we sport sneller en makkelijker willen volgen." De tenniswereld kijkt bijvoorbeeld of het mogelijk is om aanpassingen aan het format te doen. Kortere wedstrijden, andere puntentelling. "Ik ken niemand meer die nog een kwartfinale gaat uitkijken, zelfs niet van Wimbledon." De gevolgen gelden niet alleen voor thuis op de bank maar ook media en organisatoren moeten de omslag gaan maken.

Bekijk ook: Jaap Stalenburg over camera's in de kleedkamer

Martin gaat dieper in op de plannen van Chris Woerts om een Eredivisie van het schaatsen op te bouwen. Zijn kanttekening is of Nederland niet teveel inside-out kijkt in plaats van outside-in. "Betrekken we wel de landen erbij die ertoe doen?" De topwedstrijden kan plaatsvinden in Rusland en Azië. De internationale betrekkingen zijn van groot belang.

Bekijk ook: Ben van der Burg zoekt klapschaats voor de sportbeleving

Martin Hersman is één van de initiatiefnemers achter het online trainingsprogramma Train4Life en gelooft sterk in het credo: Fit is het nieuwe Rijk. Gezondheid en vitaliteit zijn ook in 2015 van groot belang. Hoe richt je een vitaal leven in? En hoe kunnen smartphones en apps daarbij helpen? Een vooruitblik.