Hoe kijk en volg je de Olympische Winterspelen in Pyeongchang?

Voor het eerst sinds mensenheugenis is niet de NOS, maar Eurosport dé omroep om alles rondom de Olympische Winterspelen te volgen. De zender pakt groots uit met liveregistraties, een studio- en ontbijtshow, augmented reality en nog veel meer beelden vanuit Pyeongchang. Maar ook de NOS doet alles om de kijker aan zich te binden. SPORTNEXT gidst je door de Spelen met ons complete media-overzicht.

Het is de tweede keer dat de Winterspelen plaatsvinden in Zuid-Korea, want in 1988 werden de Spelen gehouden in Seoul. Nu, dertig jaar later, is Pyeongchang plaats van handeling. De openingsceremonie vindt plaats op vrijdag 9 februari en de sluitingsceremonie is op zondag 25 februari. Vanwege het tijdsverschil van 8 uur tussen Zuid-Korea en Nederland vinden bij ons de meeste wedstrijden ’s nachts en ’s ochtends plaats.

Televisie

Eurosport
Discovery Communications, het moederbedrijf van Eurosport, haalde in 2015 voor maar liefst 1,3 miljard euro de uitzendrechten voor alle Olympische Spelen tussen 2018 en 2024 binnen. Eurosport verzekerde zich van de rechten op alle schermen: tv, pay-tv, online én mobiel in maar liefst 50 verschillende landen. 

De sportliefhebber hoeft de komende weken niets van de Spelen te missen bij Eurosport. Elke seconde, elke sport, elke atleet is live en on-demand - op zowel Eurosport 1 als 2, en digitaal via de Eurosport Player – te zien. Bovendien zijn er bij Ziggo maar liefst vijf Eurosport-kanalen waarop de Spelen te volgen zijn. Vanaf 9 februari zijn er 17 dagen lang drie pop-up kanalen van Eurosport beschikbaar voor alle digitale kijkers bij Ziggo. Op de kanalen 408, 409 en 410 zijn respectievelijk Eurosport 3, 4 en 5 te bekijken.

Tevens zijn het gehele ijshockeytoernooi en de ski- en snowboard-cross in Nederland exclusief bij Eurosport te zien.

Eurosport komt tijdens de Spelen ook voor het eerst met een eigen studio-programma: een schakelprogramma, genaamd Winterspelen Vandaag. Het programma wordt tussen 07.00 en 16.30 uur op Eurosport 1 uitgezonden. De presentatie is in handen van Neal Petersen en Herbert Cool. In het programma wordt bovendien gebruikgemaakt van augmented reality.

NOS
In 33 landen, waaronder Nederland, is Eurosport een samenwerking aangegaan met de publieke omroep. Dit houdt in dat de NOS een sub-licentieovereenkomst heeft voor de audiovisuele- en radio rechten voor de Olympische Spelen van 2018 en 2020. De NOS zal voornamelijk aandacht schenken aan het schaats- en shorttracktoernooi.

Naast livesport brengt de NOS dagelijks ook twee programma’s waarin de hoogtepunten van de dag op een rij worden gezet. Iedere ochtend (meestal vanaf 07.00 uur) is onder de naam Pyeongchang Vandaag een round-up te zien van alle belangrijke sport uit de Nederlandse nacht.

En ’s avonds neemt Herman van der Zandt iedere dag van 18.00 tot 18.50 uur de olympische dag door. In de studio in Hilversum wordt hij geassisteerd door oud-schaatser Bart Veldkamp.

Tot slot sluiten Henry Schut en Erben Wennemars de dag af met NOS Studio Sportwinter, een dagelijkse talkshow waarin ze verschillende sporters zullen ontvangen.

ZIE OOK: Fan en familie first zou motto Olympische Spelen moeten zijn

Online

Eurosport
Zoals gezegd kun je alle actie van de Winterspelen online volgen via de Eurosport Player. Een abonnement op de Eurosport Player kost normaal gesproken €6,99 per maand, maar gedurende de Olympische Spelen geldt een gereduceerd tarief van 99 eurocent per maand.

Eurosport lanceert ook een ontbijtshow op Facebook: OS Daily. De Facebook Live-show wordt elke ochtend rond 8.00 uur uitgezonden via de Nederlandse Eurosport-pagina. De OS Daily-kijkers worden iedere ochtend in zo’n twintig minuten bijgepraat over alles wat er ’s nachts is gebeurd in Zuid-Korea. In de studio in Amsterdam schuift een gast aan en ook wordt er geschakeld met sporters en Eurosport-verslaggevers in Pyeongchang.

Uiteraard staat op de site van Eurosport ook het laatste nieuws, resultaten en andere olympische informatie.

NOS
Het rechtenpakket van de NOS bestaat behalve de audiovisuele- en radio rechten uit de digitale rechten van de programmering die de NOS via het lineaire televisiekanaal uitzendt. De NOS kan dus niet meer alle alle sporten via livestreams aanbieden. Dat kan alleen Eurosport.

Op de site van NOS staan – naast het laatste nieuws en uitslagen - dagelijks twee service-artikelen. 's Ochtends wordt onder de kop 'Goedemorgen Pyeongchang' verteld wat reeds in de voorgaande uren is gebeurd en wat er die dag nog te gebeuren staat, terwijl in de namiddag onder de kop 'Dit was de dag' de hoogtepunten en opvallendste gebeurtenissen van de dag worden opgediend.

Opmerkelijk: de NOS moet alle online beelden verwijderen op 26 maart. Zowel op de site, in de app als op sociale media. 

De Telegraaf
Ook alle grote Nederlandse sportmedia doen verslag van de Winterspelen. De Telegraaf is officieel mediapartner van NOC*NSF en biedt online een breed aanbod aan korte video’s met het actuele sportnieuws uit Zuid-Korea, gepresenteerd door Jaap de Groot en Pim Sedee. Verder maakt De Telegraaf de programma’s Telesport Korea, Pim in Pyeongchang en Achter de schermen met Naomi & Ellen, het programma van oud-hockeyinternationals Naomi van As en Ellen Hoog.

TeamNL
NOC*NSF doet ook verslag van de prestaties van TeamNL. Op teamnl.org vind je het overzicht van alle Nederlandse deelnemers, met van elke Nederlandse sporter een persoonlijk profiel. Door een account aan te maken kun je de sporter volgen en ontvang je alerts zodra er nieuws over hem/haar te melden is. Verder is op TeamNL het laatste nieuws te vinden, het wedstrijdschema met wanneer de Nederlanders in actie komen, waar dat live te zien is en wat de resultaten zijn. De site is overigens niet helemaal up-to-date en hier en daar staat nog een foutje. 

Apps

TeamNL
TeamNL heeft ook een eigen app, die dezelfde functies heeft als de site teamnl.org. Wie de app opzoekt, ziet nog oude teksten over de Spelen in Rio staan, maar de app zelf is up-to-date.

Google Play - App Store

PyeongChang 2018 Official App
De app wordt gesponsord door Samsung en is in samenwerking met het Internationale Olympische Comité (IOC) en de PyeongChang Organizing Committee for the 2018 Olympic & Paralympic Winter Games (POCOG) gemaakt. Je kunt er van alles vinden: van het programmaboekje, tot updates en sociale mediaberichten van de sporters. Ook kun je informatie vinden over alle sporten op de Spelen, inclusief de spelregels. De inhoud van de app is aangepast op je locatie, zodat je geen rekening hoeft te houden met tijdsverschillen.

Google Play - App Store

Eurosport
De Eurosport Player is uiteraard ook als app te downloaden, zodat je de Spelen live en on-demand kunt volgen op je smartphone of tablet. Ook de ‘normale’ app van Eurosport is beschikbaar in de App Store en Google Play.

Google Play - App Store

NOS
Ook de NOS heeft een uitgebreide app als aanvulling op de tv-uitzendingen en de website. Handig om te weten is dat je ook via de NOS-app op de Apple TV sport kunt kijken.

Google Play - App Store

Ziggo GO
We melden het al eerder in dit bericht: als abonnee van Ziggo kun je via 5 kanalen de Winterspelen volgen. Ook via de Ziggo GO-app kun je alle actie vanuit Pyeongchang bekijken. De app is alleen beschikbaar als je in Nederland bent.

Google Play - App Store

Social media

Dit onderwerp behoeft enige uitleg. Wedstrijdbeelden mogen pas een uur na de wedstrijd op social media geplaatst en een wedstrijd is pas officieel afgelopen na de bloemenceremonie, zo meldt de NOS. Voor de uitreiking van medailles geldt hetzelfde: live op tv, direct op de website of in de app, een uur later pas op social media. Op Instagram zijn er helemaal geen bewegende beelden te zien. Dit komt doordat de rechten per land verkocht zijn en je op Instagram niet kunt geoblocken.

Alle eerdergenoemde media in dit artikel zijn een must om te volgen op social media tijdens de Spelen. Daarnaast is er ook nog een aantal andere kanalen die je moet volgen.

Olympic Channel
Het YouTube-kanaal van het IOC is onmisbaar tijdens de Winterspelen. Herhalingen van wedstrijden, korte docu’s, een uitleg en vooruitblikken. Op het kanaal is voor iedereen wel iets te vinden.

Journalisten
Journalisten zijn uitgegroeid tot ware autoriteiten op social media, met soms zelfs een groter bereik dan het medium waarvoor ze werken. Voor het laatste nieuws, leuke weetjes of een kijkje achter de schermen raden we aan in ieder geval deze sportjournalisten te volgen.

Thijs Zonneveld
Jeroen Visser
Robbert de Rijk

Atleten
Omdat de Nederlandse deelnemers aan de Winterspelen het meest actief zijn op Twitter, hebben we alleen de Twitter-accounts vermeld in onderstaand overzicht.

TeamNL Schaatsen
Anice Das
Annouk van der Weijden
Antoinette de Jong
Bob de Vries
Carlijn Achtereekte
Esmee Visser
Ireen Wüst
Irene Schouten
Jan Blokhuijsen
Jan Smeekens
Jorien ter Mors
Jorrit Bergsma
Kai Verbij
Kjeld Nuis
Koen Verweij
Lotte van Beek
Marrit Leenstra (nvt)
Patrick Roest
Ronald Mulder
Sven Kramer

Team NL Shorttrack
Daan Breeuwsma
Dennis Visser
Dylan Hoogerwerf
Itzhak de Laat
Jorien ter Mors
Lara van Ruijven
Rianne de Vries
Sjinkie Knegt
Suzanne Schulting
Yara van Kerkhof

Team NL Skeleton
Kimberley Bos

TeamNL Snowboarden
Cheryl Maas
Michelle Dekker
Niek van der Velden (nvt)


Headerfoto: Shutterstock.com