Michael van Praag volgt Sepp Blatter niet op Twitter

"Weet u wel hoe er op Twitter over de FIFA gesproken wordt?" zei KNVB-voorzitter Michael van Praag tegen de huidige FIFA-voorzitter Sepp Blatter tijdens zijn speech in São Paulo. Vandaag is de deadline voor nieuwe kandidaten voor de FIFA-verkiezingen. Naast onze eigen Michael van Praag doen ook Luis Figo, David Ginalo, prins Ali bin Al-Hussein, Jérôme Champagne en natuurlijk Sepp Blatter een gooi naar het voorzitterschap. Wat zeggen de Twitter-profielen over de kandidaten voor het FIFA-voorzitterschap. Gebruiken de kandidaten Twitter? Sepp Blatter volgt Michael van Praag bijvoorbeeld niet. En Michael van Praag volgt op zijn beurt Blatter niet.

Twitter is een wereldwijd medium en biedt kansen om een boodschap binnen enkele seconden te verspreiden naar een miljoenen publiek. In de strijd om het FIFA-voorzitterschap wordt Twitter dan ook ingezet om de boodschap te verspreiden en kansen te vergroten. Alles komt nu onder het vergrootglas van de wereld te liggen. De kandidaten duiken daarom sinds de bekendmaking regelmatig op Twitter om de gedachte te delen, RT's te scoren en volgers te winnen. Maar hoe doordacht gebruiken de kandidaten Twitter?

#PraagforPresident

Van alle kandidaten heeft Joseph Sepp Blatter de meeste volgers: 2.7 miljoen in totaal. Luis Figo volgt met ruim 1 miljoen en Michael van Praag kan op slechts 13.400 volgers rekenen. Dat heeft waarschijnlijk te maken met zijn status (Luis Figo is een oud-voetballer) en de keuze om in het Nederlands te tweeten. Michael van Praag heeft van alle kandidaten wel de meeste tweets de wereld ingestuurd, een teken dat hij het medium serieus neemt. Geen van de kanidaten gebruikt een vaste hashtag zoals bijvoorbeeld: #PraagforPresident. Het klinkt allicht knullig maar bij de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten is eenduidig communiceren één van belangrijkste uitgangspunten. De verkiezing voor FIFA-voorzitter is niet afhankelijk van het publiek maar de kans dat stemgerechtigden zich na de uitspraak van Van Praag in São Paulo hebben laten informeren over Twitter is aanwezig. Alles kan bijdragen aan de juiste beeldvorming. 


Bij een Twitter-campagne wordt het profiel en de aankleding daarvan vaak vergeten. Van alle kandidaten hebben alleen Blatter, Al Hussein en Champagne de wereldvoetbalbond in het profiel vermeld staan. Champagne heeft zelfs een header met 'Hope for Football' en eigen website laten maken. De bekenmaking van de kandidatuur scoort doorgaans veel RT's, toch koos Michael van Praag ervoor om zelf geen tweet de wereld in te sturen maar een dag later vriendelijk te bedanken voor alle lovende reacties. De tweets van Luis Figo (Engels + Portuguees) kregen gezamelijk meer dan 20.000 RT's. Tot slot: wie houdt Blatter nu daadwerkelijk in de gaten? Michael van Praag wordt op Twiter niet door de huidige voorzitter gevolgd. Ook Champagne, Figo en Ginola worden niet gevolgd. Ali bin Al Hussein als gewaarde collega wel. Leuke kantekening: Edgar Davids wordt wel door Sepp Blatter gevolgd. Ook Michael van Praag volgt Blatter niet op Twitter of één van de andere kandidaten.

Joseph S Blatter

Michael van Praag 

Luis Figo

David Ginola

Ali Bin Al Hussein

Jérôme Champagne