Michel Abbink winnaar SportNEXT Sportjournalistiek Talent van het Jaar 2015

Sportredacties vergrijzen en hebben steeds vaker te maken met minder financiële ruimte om jongeren in te laten stromen. Jonge sportjournalisten zijn juist noodzakelijk om sportmedia levend te houden. Om die reden heeft de Stichting Nederlandse Sport Pers (NSP) in samenwerking met SPORTNEXT de Prijs voor het Sportjournalistieke Talent van het jaar 2015 ingesteld. Deze prijs werd tijdens het Sport & Media Nieuwjaarsdiner uitgereikt aan Nu.nl-journalist Michel Abbink.

De jury bestaande uit Diana Kuip (sportcolumnist & journalist voor Voetbal International, HELDEN, AD, JFK, Men’s Health), Theo Dersjant (docent journalistiek Fontys Hogeschool Tilburg), Martijn Hendriks (eindredacteur sport NOS.nl, docent School voor Journalistiek Utrecht) en Gerard den Elt (freelance journalist en bestuurslid NSP) koos voor een talent dat past bij de grote veranderingen in de sportjournalistiek. “Het meteen kunnen duiden en delen van het sportnieuws via vele communicatiekanalen vraagt andere vaardigheden en dimensies van onze jonge collega’s”, aldus de jury in het juryrapport.

Feitenkennis

Vanuit die visie besloot de jury Michel Abbink uit te roepen tot het Sportjournalsitieke Talent van het Jaar 2015. Op twitter is Abbink beter bekend onder het account @Sportzeloot, waarmee hij met 11.295 volgers een van de populairste sporttwitteraars van Nederland is. Abbink beschikt over een wonderbaarlijke feitenkennis op sportgebied, die hij deelt op Nu.nl en twitter. Voor veel oude journalisten geldt hij ook als een vraagbaak voor feiten en statistieken.

Abbink is volgens de jury een sportjournalist die anders naar nieuws kijkt. Voor een live-verslag in ticker-vorm van een wedstrijd, etappe of loting kun je altijd bij @Sportzeloot terecht. Daarnaast weet Abbink ook raad met het analyseren van feiten en cijfers. Zo pluisde hij vorig jaar ter gelegenheid van het jubileum van het Nederlands elftal (110 jaar) bijvoorbeeld uit dat gemeente Edam-Volendam relatief gezien de meeste internationals aan Oranje heeft geleverd. Per 10.000 inwoners bracht Edam-Volendam 1,7 international voort, namelijk Pier Tol, Wim Jonk, Keje Molenaar, Arnold Mühren en Gerrie Mühren.

Gouden Bal

Dat Abbink ook een echt nieuwsjager is, bleek vorige week nog. Dankzij hem weten we dat Lionel Messi vanavond de Gouden Bal wint. @sportzeloot had als eerste in de gaten dat de FIFA vorige week kortstondig een testbericht op de website plaatste. Het nieuws vloog dankzij @sportzeloot direct de wereld over. Alle alarmbellen gingen vervolgens af op het hoofdkantoor van FIFA. NSP-directeur Marina Witte kreeg vanuit de FIFA de vraag om de contactgegevens van deze jonge collega, opdat de FIFA de schade zou kunnen beperken.

Dat Michel Abbink vanavond zelf ook een prijs won, kwam voor hem waarschijnlijk wel als een verrassing. De jury sloot af met de lovende woorden: Abbink is naar het oordeel van de jury het prototype van de sportverslaggever in de nieuwe wereld van de digitale en sociale media, een voorbeeld voor een aankomende generatie.

Michel Abbink, winnaar SportNEXT Sportjournalistiek talent van het jaar 2015 - Foto: Francois Wieringa


Foto: Francois Wieringa