NBA heeft primeur met allereerste sportuitzending live op Facebook

Wedstrijden, trainingen, persconferenties, ... steeds vaker worden ze (vaak gratis) live uitgezonden op het internet. YouTube is uiteraard het populairste medium voor livestreams, maar ook andere partijen als Livestream.com, Meerkat, Periscope en - het eerder door Gijsbregt Brouwer behandelde - Ubideo bieden verschillende soorten oplossingen. Allemaal hebben ze hun eigen voor- en nadelen, zoals gebruiksgemak, mogelijkheid tot embedden, kosten, geoblocking, analytics etc. Toch hebben al deze tools één ding gemeen: ze bieden de mogelijkheid om te streamen, maar voor het bereiken en informeren van de fans is nog altijd de eigen website, mailbestand, Twitter en/of Facebook nodig. Wat als je nu twee vliegen in één klap kan slaan en uit kan zenden op het 'social' kanaal zelf? 

Dat is sinds kort werkelijkheid geworden. Facebook introduceerde in augustus namelijk de mogelijkheid om te gaan livestreamen op het social media-kanaal zelf. Oftewel: je activeert met een paar clicks de livestreaming-button, waarna de video op de tijdlijn van al je fans verschijnt. Niet alleen een mooie manier om je Facebook pagina te promoten, maar ook om je fans te engagen. Eerst was je nog gewezen op tools als Periscope of Google Hangout om een livestream te starten, welke je vervolgens moest delen op social media (op die paar 'trouwe volgers' op Periscope na) en moest hopen dat ze een paar keer door zouden klikken naar je livestream... Nu zien ze je livestream op hun tijdlijn voorbij komen en kunnen direct meekijken. Kortom: je scrollt door je tijdlijn, je ziet de video voorbij komen en hebt de mogelijkheid om direct mee te kijken. De kans dat je aanhaakt is een stuk groter, wat uiteraard zorgt voor een hoger aantal views.

Hoewel de tool voorlopig nog enkel voor bekende personen en/of (sport)organisaties toegankelijk is, opent Facebook hiermee in feite de aanval op concurrenten als YouTube (Google), Periscope (Twitter) en Meerkat. Immers: waarom zou je als bekende sporter nog doorlinken naar een andere app, als je in Facebook direct je fans kan bedienen (en ze vragen kan laten stellen etc.)? De meeste fans hebben een Facebook-account, terwijl het bij andere tools als Periscope nog maar de vraag is of ze de app überhaupt hebben geinstalleerd. Dwayne 'The Rock' Johnson, professioneel worstelaar en actief in de WWE, was daarbij een van de eerste sporters die ging livestreamen op Facebook. Op een zelfde wijze - zoals je vaak ziet op Periscope en Meerkat - startte de worstelaar (c.q. acteur) een livestream vanaf de rode loper. 

Ondanks er al door een aantal beroemdheden gelivestreamd is, heeft de NBA sinds deze week een primeur te pakken. De National Basketball Association (NBA) is namelijk de eerste sportaanbieder / sportcompetitie dat live op Facebook uitzend. Donderdag werd de eerste Real Training Camp” van de Cleveland Caveliers uitgezonden op het sociale medium, met uiteraard LeBron James in een hoofdrol. Er kwamen beelden voorbij van de training, interviews met de spelers, coaches etc. In feite dus een soort Ajax TV / Anderlecht TV, maar dan live op Facebook. Naast de Cleveland Caveliers waren ook de trainingskampen van de Minnesota Timberwolvess en Milwaukee Bucks live te volgen.

Hoewel het ook te volgen was via de NBA-website en de NBA TV-kanaal en het nog geen 'wedstrijdstream' betrof, was er desalniettemin sprake van een bijzonder moment. Waar de NFL begin deze zomer besloot om samen te gaan werken met Yahoo (en ook livestreams aan te bieden), lijkt Facebook nu samen met NBA met een reactie te komen (en serieuze concurrent). Daarnaast kan het een begin zijn van een 'nieuwe' ontwikkeling binnen Facebook. De keuze voor het aanbieden van livestreams hangt namelijk name samen met het verdienmodel daar achter: hoe langer gebruikers op het platform zitten (en bijv. een video kijken), des te hoger kan Facebook cashen van adverteerders. Het bedrijf van Mark Zuckerberg zal daarom alles op alles zetten om het 'livestreamen' op het platform succesvol te maken. Een begin is gemaakt, waarbij de vraag achterblijft: hoe groot gaat het livestreaming worden op Facebook? Kunnen we over een tijdje de eerste wedstrijd live kijken op Facebook? Of zoals Ajax - Schalke'04 op het Ziggo-kanaal te zien was, een eerste oefenwedstrijd? We zullen het binnenkort gaan ontdekken..


Bronnen: NBA (1), NBA (2), Variety (1), Variety (2) en NFL - Foto: FB Cavs