NBA heeft primeur met eerste sportwedstrijd live in virtual reality

Een doorbraak in de passieve sportbeleving! Voor het eerst in de geschiedenis konden televisiekijkers in de Verenigde Staten een professionele sportwedstrijd live volgen in Virtual Reality. Het enige wat zij nodig hadden was een virtual reality-bril en een smartphone. Zo was het mogelijk om de openingswedstrijd tussen de Golden State Warriors en de New Orleans Pelicans te bekijken alsof je zelf in het stadion zat. Gaat virtual reality de sportconsumptie voorgoed veranderen?

Sportbeleving ‘thuis’ niet veel veranderd

Innovaties hebben de sportwereld de afgelopen tientallen jaren enorm veranderd. Zo maken sporters tegenwoordig gebruik van de laatste gadgets en wearable technology om alles te kunnen meten en de prestaties te verbeteren. Assistent-trainers zitten met een iPad op de bank, terwijl de TV-analist met een ‘Piero’ de wedstrijd aan het terugkijken is. Fans regelen een parkeerplaats via een mobiele app, navigeren door het stadion met behulp van iBeacons, maken gebruik van een (gratis) wifi-netwerk om hoogtepunten van de wedstrijden terug te kijken en bestellen via de club-app alvast een biertje voor tijdens de rust.

Op veel gebieden sijpelen innovaties door naar de sportwereld, terwijl de sportbeleving thuis eigenlijk nog niet veel veranderd is ten opzichte van veertig jaar geleden. In feite kijken we nog steeds naar een (plat) scherm en is de beleving (nog) niet te vergelijken met wat een fan voelt op de tribune en al helemaal niet met wat een speler voelt op het veld. Daar komt nu dus verandering in.

Primeur in de NBA

De Amerikaanse basketbalcompetitie NBA is een samenwerking aangegaan met Turner Sports en NextVR zodat bezitters van een Samsung Gear VR de wedstrijd tussen de Golden State Warriors en de New Orelans Pelicans thuis in Virtual Reality konden kijken. De NBA had een primeur, want nooit eerder was een professionele sportwedstrijd op deze manier te zien. Vanuit hun huiskamers keken fans de wedstrijd tussen de huidige NBA-kampioen Golden State en New Orleans alsof ze ‘centre court’ zaten in het stadion van de Warriors. Met de Samsung Gear VR op het hoofd en de app van Next VR konden ze met hun Samsung Note 4 of Galaxy S6 smartphone de wedstrijd in 360°graden bekijken. De kijker kan zelf beslissen waar hij of zij naar wil kijken in plaats van dat een regisseur dat voor ze bepaalt.

Een bedreiging voor de club?

De NBA heeft voor een samenwerking met NextVR gekozen, omdat dit Amerikaanse bedrijf een pionier is op het gebied van het streamen van livewedstrijden in Virtual Reality. NextVR heeft zelf een systeem ontwikkeld wat deze nieuwe manier van ‘tv-kijken’ mogelijk maakt. Matt Hong, algemeen directeur en vice-president van Turner Sport, is zeer benieuwd naar de mogelijkheden van Virtual Reality. “We weten dat er op deze manier niet miljoenen mensen zullen kijken, zoals op tv, maar we denken dat dit echt de situatie nabootst alsof je er zelf bij bent”, aldus Hong tegenover SportsBusiness Daily.

In de opmerking van Hong schuilt ook meteen het gevaar van Virtual Reality. Als je het idee hebt dat je bij de wedstrijd aanwezig bent, waarom zou je dan nog geld uitgeven voor een kaartje dat je daadwerkelijk toegang geeft tot het stadion? Met een virtual reality-bril heb je al het idee dat je dicht op het veld zit en je hoort ook geen commentator – zoals je normaal wel hoort -  maar je luistert naar de stemmen van de spelers, coaches en het publiek. Het lijkt dus écht net alsof je op de tribune zit.

Manier van tv-kijken eindelijk veranderd?

De NBA ziet echter geen gevaar in deze nieuwe manier van tv-kijken. De basketbalbond ziet vooral kansen. De wedstrijden uit de Amerikaanse basketbalcompetitie worden in 215 landen uitgezonden, maar de meeste tv-kijkers zullen nooit een duel live aanschouwen. Dankzij Virtual Reality kun je in Japan, Peru of Nederland in de toekomst wel beleven hoe het is om aanwezig te zijn bij een NBA-wedstrijd. Na jaren van stilstand, lijkt dus ook onze manier van tv kijken eindelijk te veranderen.  Je kunt voelen hoe het is om aanwezig te zijn en je kunt elke actie en elk schot van dichtbij bekijken. En wie wil er nou niet meejuichen met de supporters in het stadion als LeBron James in de slotseconden het beslissende schot maakt?