Nederland en Engeland hebben primeur met eerste e-interland

Nederland en Engeland spelen woensdagavond de eerste officiële e-interland. Ali Riza Aygün, esporter van PSV en winterkampioen van de edivisie, neemt het namens Oranje op tegen Shaun Springette uit Engeland.

De KNVB en de FA hebben een wereldprimeur met de eerste officiële e-interland ooit. De esporters spelen met de echte selecties zoals die zijn samengesteld door bondscoaches Ronald Koeman en Gareth Southgate. De wedstrijd wordt gespeeld op de PlayStation 4 en is woensdag 21 maart om 20.30 uur te zien op FOX Sports en het YouTube-kanaal van OnsOranje. De interland tussen Oranje en Engeland vindt vrijdag plaats.

In 2017 werd voorafgaand aan de interland Nederland-Italië er al eens een wedstrijd georganiseerd tussen esporters van beide landen. Dat gold toen niet als officiële e-interland.

Esports heeft in relatief korte tijd een belangrijke rol verworven in de traditionele sportwereld en Nederland is in het voetbal een van de voorlopers op dit gebied. De Eredivisie CV startte na Frankrijk als tweede met een esportscompetitie: de edivisie. Dit seizoen zijn de beelden van de edivisie al meer dan 12,5 miljoen keer bekeken op de tv-zender Fox Sports en de sociale kanalen.

Voor Nederland is Ali Riza Aygün geselecteerd voor de e-interland. De 22-jarige esporter van PSV werd winterkampioen in de edivisie. De Engelse voetbalbond heeft de 18-jarige Shaun Springette, ook wel bekend als xShellzz, geselecteerd. Springette werd in 2017 FIFA Ultimate Team Champion op de PS4. 


Headerfoto: Flickr (cc) Marco Verch