Nederland omarmt gezond leven

Meer dan de helft van de Nederlanders is de afgelopen drie jaar bewuster gaan leven zo blijkt uit onderzoek. Een kwart van de Nederlanders registreert de dagelijkse beweging ook daadwerkelijk, de smartphone maakt het mogelijk. Met name de leeftijdsgroep tot 35 jaar is minder alcohol gaan drinken, minder gaan eten en meer gaan letten op de mentale gezondheid zo blijkt uit onderzoek van Multiscope onder 1.020 Nederlanders. Een gezondheidsgolf spoelt over Nederland.

Nederlanders zijn de afgelopen drie jaar massaal bewuster gaan leven en dat uit zich over het algemeen in gezonder en bewuster omgaan met voeding en meer bewegen. Nederlanders drinken minder alcohol (40 procent), letten meer op de mentale gezondheid (35 procent) en eten minder (34 procent). Daarnaast wordt er ook minder gerookt. In de leeftijdsgroep tot 35 jaar erkent 58 procent gezonder te zijn gaan leven. 50-plussers kiezen er met 48 procent minder vaak voor. Slapen wordt overigens zeker niet vergeten. Uit wereldwijd onderzoek van GfK bleek eerder al dat men voor een gezond leven een goede nachtrust belangrijker vindt dat gezond eten of voldoende bewegen. 

Lees ook: Slapen vindt men belangrijker dan gezond eten of voldoende bewegen

Een kwart van de Nederlanders (23 procent) registreert de dagelijkse beweging af en toe en één op de twintig doet dat altijd. Vier op de tien gebruikt hiervoor de smartphone en een kwart gebruikt een stappenteller. Een op de tien Nederlanders slaat alle gezondheidsdata (bewegingen, sportprestaties en lichaamsfuncties) uit apparaten en apps op één locatie op, mannen zijn actiever dan vrouwen. Apple Health, Google Fit en Samsung S Health zijn ongeveer even populair.

Nederland is massaal aan het sporten geslagen. In 2014 lag het aantal mensen dat vier keer per maand sport structureel hoger dan in 2013 en in 2015 zet de trend door. De sportdeelname lag in januari nog nooit zo hoog, circa 8,9 miljoen mensen sportten in januari minimaal één keer per week (59 procent). Meer mensen voelen zich thuis in de sport. Nieuwe sporten komen op en snack sporten nemen minder tijd in beslag. Sportieve kleding (active wear) kan ook in het dagelijks leven en verlaagd de drempel om (even) te gaan sporten. De populariteit van sport en een gezond leven werkt aanstekelijk. Wie geen sportfoto op Instagram deelt hoort er niet meer bij. Zo wordt de cirkel in 2015 rond gemaakt. Het jaar van gezond leven met voldoende nachtrust, gezonde voeding en regelmatig bewegen.

Lees ook: Sport is populairder dan ooit en dat is geen toeval

Bron: Gezondheidsnet
Afbeelding (CC): Atavish