Nederlandse start-up lanceert met Carver dé crosstrainer voor buiten

Sporten gebeurde vroeger altijd buiten. Een rondje rennen in het bos, een potje voetballen op een grasveldje in de buurt, koersen met de fiets over het platteland of wandelen over één van de vele bospaden.. Door de opkomst van de zaal - of specifieker nog het fitnesscentrum - verkiezen we de laatste decennia steeds vaker een warme en droge sportzaal (met opzwepende muziek, televisieschermen en een bar) boven de schitterende natuurlijke omgeving. Zonde, maar zoals Gijsbregt begin 2013 met de SportNEXT-trends al voorspelde: deze tendens is zich de laatste jaren gaan keren. “Buiten is tegenwoordig het nieuwe binnen” met de (sterke) opkomst van bootcamps, buitenfitness, rooftop fitness, etc. Een Nederlandse start-up gaat nóg een stapje verder door een typische- en onwijs populaire fitnessapparaat naar buiten te brengen. Niet alleen om te sporten, maar ook om jezelf te verplaatsen naar een andere locatie!

De Carver - zoals het apparaat heet - kun je simpelweg zien als een soort crosstrainer op wielen. Door een trappende beweging te maken met je voeten en de hendels met je handen naar voren & achteren te bewegen, ga je met de Carver vooruit. Doordat er twee wielen onder de Carver gemonteerd zitten, heb je - naast de fiets, step, handbike en/of space scooter - dus de beschikking over een compleet nieuwe vervoersmiddel. Het meest bijzondere hieraan is dat je in tegenstelling tot fietsen of steppen een full body workout  kan uitvoeren. Armen, benen en zelfs buikspieren worden getraind, waarbij je volgens de ontwikkelaars zo'n 5,4 kcal per minuut verbrand (ongeveer gelijk aan joggen en méér dan te fietsen op een rustig tempo). Doordat je zowel je armen als benen (tegelijkertijd) kan trainen, is de crosstrainer onwijs populair in fitnesscentra. Waar je ook komt: in elke sportcentra worden crosstrainers véél gebruikt en lijkt het met name onder vrouwen een van de populairste cardio apparaten te zijn. De innovators  van Carver spelen hier slim op in door een apparaat te ontwikkelen om ook in de buitenomgeving actief te zijn. 

Ruim 11 jaar werkte Hanco Ravelli (initiatiefnemer) samen met 7 andere studenten aan de TU Delft (Design Engineering) aan de ontwikkeling van de 'Carver'. Met support en steun van organisaties als InnoSportNL, Sports & Technology, Gemeente Eindhoven, Syntens, NISB en De Haagse Hogeschool werden er meerdere prototypes ontwikkeld. In 2008 werd het eerste prototype uitvoerig getest, maar het duurde nog tot vorig jaar voordat de Carver ook écht afgerond was. Begin dit jaar is de Carver klaargemaakt om de (sport)markt te veroveren en wordt via een Kickstarter-project naar financiering gezocht. Inmiddels is er op Kickstart ruim € 8.558 opgehaald, maar hebben de ontwikkelaars nog een financiële impuls van iets meer dan € 15.000 nodig om het project volledig van start te kunnen laten gaan. 

Of dat ook gaat lukken is nog maar de vraag, echter lijken we - met of zonder crowdfund  succes - dit jaar voor het eerst de Carver in Nederland te gaan zien. Middels workshops en demonstraties willen de initiatiefnemers namelijk aandacht gaan genereren voor deze nieuwe innovatie. Gaat heel Nederland binnenkort buiten crosstrainen? Dat valt nog te bezien, maar aan ambitie ontbreekt het in ieder geval niet bij de ontwikkelaars: Onze droom is dat Carver een Olympische sport is in 2024... 

Meer informatie over de Carver of het Kickstarter-project is in de video hieronder te vinden.