Nevobo en KNGU gaan het nijntje Beweegdiploma ook bij volleybalverenigingen introduceren

Volleybalvereniging Croonenburg uit Castricum is sinds deze week als eerste volleybalvereniging van Nederland gecertificeerd om het nijntje Beweegdiploma aan te bieden. De Nevobo is een samenwerking aangegaan met de KNGU (Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie), dat het nijntje Beweegdiploma in 2013 heeft ontwikkeld in samenwerking met NOC*NSF en Triple Double sportmarketing. Met het beweegdiploma leren kinderen (2 tot 6 jaar) via een toegankelijk en speels beweegprogramma in 20 uur spelenderwijs alle basisbeginselen van bewegen. Met de samenwerking en uitwisseling van sportmarketingconcepten laten de KNGU en Nevobo zien dat het 'hoger' maatschappelijk doel centraal staat: het stimuleren van een actieve leefstijl onder de allerjongsten van de samenleving.

'Beweegdiploma nog niet zo vanzelfsprekend als een zwemdiploma'

Het halen van een zwemdiploma voor het jonge kind is voor veel ouders de normaalste zaak van de wereld en wordt gezien als onderdeel van de opvoeding. Het behalen van een beweegdiploma voor kinderen is nog niet zo vanzelfsprekend, maar voor de motorische en sociale ontwikkeling van jonge kinderen wél belangrijk. In de leeftijdsperiode van 2 tot 6 jaar vindt bij kinderen namelijk de grootste ontwikkeling van de motoriek plaats: in deze periode komen verbindingen en vertakkingen van de hersencellen tot stand. De snelheid in geleiding van prikkels van spieren naar hersenen en omgekeerd, neemt toe. Er ontwikkelt zich een verfijnde samenwerking tussen het gezichtszintuig, evenwichtszintuig en de sensoren in de spieren, pezen en gewrichten enerzijds en het zenuwstelsel anderzijds. Een goed motorisch fundament is van sterke invloed op de fysieke én mentale gesteldheid. 

Internationaal Beweegdiploma geen succes

Welke Nederlandse sportbonden volgen het voorbeeld van de KNGU en Nevobo?

Het is belangrijk om hier op jonge leeftijd al in te spelen. Bewegen is gezond, heeft een positieve invloed op het leren en daarmee de schoolprestaties en helpt overgewicht tegen te gaan. Met een mooie ambassadeur (nijntje), een eigen keurmerk en een uitgekiende campagne wist de KNGU niet alleen véél kinderen aan het bewegen te krijgen, maar ook veel lof te oogsten in de Nederlandse sport(marketing)wereld. De KNGU heeft de ambitie om eind 2017 minstens 40.000 Beweegdiploma's uitgereikt te hebben aan kinderen tussen de 2 en 6 jaar en lijkt daarin goed op weg te zijn. Desalniettemin wil de gymnastiekbond het groter aanpakken en probeerde het vorig jaar een Internationaal Beweegdiploma te introduceren. De internationale gymnastiekfederatie (FIG) koos helaas niet voor het maatschappelijk relevant en onderscheidend bid, waardoor de pijlen weer op onze eigen land gericht kunnen worden. 

VV Croonenburg eerste niet-gymnastiekvereniging. Welke sportbonden volgen?

VV Croonenburg is de eerste niet-gymnastiekvereniging die het nijntje Beweegdiploma gaat aanbieden. Een mooi resultaat van de samenwerking tussen de KNGU en de Nevobo. Voorzitter Jos Geukers van de KNGU en directeur Joëlle Staps van de Nevobo waren beide dinsdag aanwezig in Castricum om het begin van de samenwerking in te luiden. We zijn enorm trots om te mogen participeren in het nijntje Beweegdiploma, vertelt Joëlle Staps na afloop. Het is erg belangrijk dat kinderen in deze leeftijdsfase motorisch goed worden geschoold. En mochten ze op deze manier doorstromen naar volleybal dan is dat natuurlijk mooi.” 

Door samen met een andere Nederlandse sportbond de schouders te zetten onder het project, lijkt het een kwestie van tijd voordat de beoogde ambities ook daadwerkelijk bereikt worden. De 40.000 uitgereikte Beweegdiploma's eind 2017 moet lukken, maar om vanaf 2020 ieder kind in Nederland (ongeveer 180.000) kennis te laten maken met het beweegdiploma, zijn nog meer schouders nodig. Welke Nederlandse sportbonden volgen het voorbeeld van de KNGU en Nevobo en gaan samen werken aan een vitaal en gezond Nederland?