NFL scoort een touchdown

In de vergelijking tussen American Football en voetbal kwam de rush van Arjen Robben in de wedstrijd tegen Spanje dichtbij een touchdown. Een ongekende snelheid van 37 km/u bleek uit de analyse. Aankomend seizoen worden dergelijke statistieken gewoon goed, want alle spelers worden uitgerust met RFID-chips (twee in totaal) in de schouders. Het doel is om de fanbeleving te verbeteren. En dat is nog niet alles.

De organisatie noemt de toevoeging van chips om data te verzamelen 'Next Generation Statistics' en alle 17 stadions worden voorzien van de nieuwe technologie. De technologie is een bekende van de Amerikaanse sportwereld, NASCAR gebruikt de chips van Zebra Technologies ook. De context veranderd maar de technologie blijft gelijk. Onder ander positie, snelheid, afstand en acceleratie worden belangrijke gegevens die fans en broadcasters direct in beeld krijgen. Over de medische gegevens is veel gesproken, hoofdblessures zou blijvend letsel veroorzaken, maar die gegevens worden voorlopig nog niet real-time verzameld en/of openbaar gemaakt.

Over een moment opname: vroeger namen de NFL teams een Polaroid foto van boven het veld om de tactiek in beeld te brengen. De camera werd aan een touw vastgemaakt en na de foto weer binnengehaald en afgedrukt. Die tijd is al even voorbij. Tot voor kort bleef de camera bovenin hangen en stuurde de foto naar een printer langs de lijn. Maar ook daar komt nu een einde aan, tijd voor technologie anno 2014. Tablets zijn toegestaan langs de lijn!

De NFL sloot eerder een sponsordeal met Microsoft en de Surface tablets worden in gebruik genomen. Echter: geen internet, selfies, tweets of herhalingen. Elk team krijgt 13 tablets langs de lijn en 12 in de in de coaches box. Spelers kunnen inzoomen op een foto en vervolgens een toelichting bijvoegen. Dit kan met de vinger of stylus. Mocht de tablet bij een team uitvallen, dan mogen beide er geen gebruik meer van maken.

Bronnen: TechCrunchAPNews - FastCoLabs - USA Today
Afbeeldingen: Twitter Softfluent