‘Nieuw’ Camp Nou moet FC Barcelona meer financiële armslag geven

FC Barcelona gaat het stadion grondig verbouwen. De Spaanse voetbalclub presenteerde afgelopen donderdag Nou Camp Nou, oftewel het nieuwe Camp Nou. De voetbaltempel ondergaat een flinke metamorfose en wordt gemoderniseerd. De essentie en sfeer van het oude stadion blijft behouden, maar het stadion wordt de komende jaren wel grondig verbouwd. Met het nieuwe onderkomen hoopt Barcelona qua financiën in ieder geval op gelijke voet te blijven met de topclubs in de Premier League.

Lionel Messi, Andrés Iniesta, Sergio Busquets en Javier Mascherano onthulden afgelopen donderdag samen met trainer Luis Enrique en voorzitter Josep Bartomeu een maquette van het nieuwe uiterlijk van het stadion. Het ontwerp is gemaakt door een Japans architectenbureau en de Spaanse architect Pascual-Ausió.

De capaciteit wordt uitgebreid van 99.000 naar 105.000 plaatsen. Het Camp Nou blijft zodoende het grootste stadion van Europa. Het nieuwe onderkomen wordt gemoderniseerd en krijgt een half open dak. Barcelona gaat ook inzetten op duurzaamheid. Regenwater wordt opgevangen vanaf het dak en er wordt gebruik gemaakt van zonne-energie.

De buitenkant van het stadion zal volledig verlicht kunnen worden in een kleur naar keuze. Dat doet denken aan de Allianz Arena van Bayern München en 1860 München. Uniek aan het stadion is dat er wordt gewerkt met een open façade. De wandelgangen vormen straks terrassen boven elkaar en er wordt een promenade aangelegd met uitzicht over de stad. Zo blijft Camp Nou ook een belangrijke toeristische attractie in Barcelona.

Johan Cruijff

Er zal in het nieuwe stadion ook ruimte zijn voor een eerbetoon aan Johan Cruijff, maar het is nog onbekend in welke vorm het eerbetoon terugkomt. Op de vraag of het stadion de naam van de onlangs overleden clubicoon gaat dragen, wilde voorzitter Bartomeu niet te diep ingaan. “Daar hebben we binnen het bestuur wel over gepraat”, was het enige dat hij meldde.

Barcelona hoopt Nou Camp Nou tijdens het seizoen 2021-2022 in gebruik te kunnen nemen. Tijdens de werkzaamheden blijft het stadion gewoon open.

Met de verbouwing wil Barcelona extra inkomsten genereren, en dat is broodnodig gezien de tv-contracten die de Premier League heeft afgesloten. De clubs in Engeland kunnen tussen 2016 en 2019 maar liefst 7 miljard euro tegemoet zien van Sky Sports en BT en daardoor krijgen topteams als Manchester United, Manchester City en Chelsea, maar ook bijvoorbeeld Leicester City en West Ham United meer financiële armslag. Barcelona geeft met het nieuwe stadion een eerste signaal af dat het de concurrentie met de Premier League-clubs niet uit de weg gaat.


Foto: FC Barcelona