Nieuwe app helpt Atletiekunie hardlopend Nederland beter te bedienen

Nederland loopt massaal hard. Honderdduizenden Nederlanders rennen regelmatig een rondje in het bos, het park of op de atletiekbaan. Om al deze mensen te bedienen, ontwikkelde de Atletiekunie een compleet nieuw crossmediaal digitaal platform. Halverwege dit jaar werd een website met social kanalen ingericht. En nu is samen met E-sites en Arko Sports Media een nieuwe hardloop-app ontwikkelt. De app is volledig in het Nederlands, er zijn meerdere coaches die je kunnen begeleiden, de app beschikt over loopschema’s voor zowel beginners als gevorderden én Sky Radio stelde haar unieke Running Hits playlists beschikbaar. Bob Winter van de Atletiekunie over de nieuwe hardlopen.nl-app.

De hardloop-app van de Atletiekunie maakt onderdeel uit van een groter spectrum. Om alle hardlopers in Nederland van informatie te voorzien en beter in kaart te krijgen wie die hardlopers precies zijn, werd de website hardlopen.nl ontwikkeld. Tegelijkertijd kwam ook het plan om een nieuwe app te maken.

"Je hebt in de atletiek de baanatletiek – waar bijvoorbeeld Dafne Schippers het uithangbord van is – en de (recreatieve) loopsporters. Via de nieuwe website hardlopen.nl richten we ons op die hardlopers en we wilden ook onze app vernieuwen. We hebben in het verleden meer statische websites gehad gericht op loopsport, bijvoorbeeld Loopserie en Dutch Runners. Dat hebben we nu vervangen door het customer data platform hardlopen.nl", aldus Bob Winter, projectmedewerker Loopsport bij de Atletiekunie.

Drie audiocoaches

De Atletiekunie werkte samen met digitaal bureau E-sites en Arko Sports Media aan de nieuwe app. "De app is volledig in het Nederlands, er zijn meerdere coaches waaruit je kunt kiezen om je te begeleiden, de loopschema’s zijn van hoge kwaliteit en de app maakt deel uit van een platform", somt Winter de meest in het oog springende onderdelen van de app op.

"We werken met audiocoaches in de app. Zij geven advies en je kunt verschillende schema’s gebruiken. De schema’s zijn ontwikkeld door een hardloopcoach en de schema’s zijn laagdrempelig ingericht en zo gemaakt dat het risico’s op blessures zo klein mogelijk is. Daarnaast is een uitgebreide toelichting bij de schema’s beschikbaar in zowel de app als op hardlopen.nl."

In de app kun je zelf kiezen wie jou aanmoedigt tijdens het lopen; Sky Radio station-voice Kas van Iersel, Annemerel de Jongh of Sky Radio station-voice Marlayne Sahupala. "Het is uniek dat je uit drie Nederlandse coaches kunt kiezen. Kas en Marlayne zijn bekende radiostemmen van Sky Radio. Annemerel is een van de eerste hardloopblogsters in Nederland en die in haar eigen stijl blogt en vlogt over Running & Lifestyle."

 

Sky Radio

Volgens Winter is de app voor zowel beginners als ervaren hardlopers bruikbaar. "Er zijn schema’s voor verschillende afstanden en diverse soorten lopers. Bovendien is de app meer dan alleen een hardloopapp. Je krijgt bijvoorbeeld ook technische adviezen over je loopritme en diverse gezondheidstips. Daarnaast kunnen we snel schema’s toevoegen of aanpassen. Zo kunnen we als het nieuwe jaar begint bijvoorbeeld inspelen op de goede voornemens die veel mensen hebben en een schema maken speciaal voor diegenen die in het nieuwe jaar willen beginnen met hardlopen."

Tijdens het lopen is het ook mogelijk om naar muziek te luisteren. Sky Radio stelde haar speciale Running Hits playlists afspeellijsten voor tijdens het hardlopen beschikbaar. Winter: "De samenwerking met Sky Radio ligt wat ons betreft voor de hand. Muziek en hardlopen horen bij elkaar. Wanneer je goede muziek luistert tijdens het hardlopen, presteer je 15-20 procent beter dan zonder muziek, zo blijkt uit onderzoek. Sky Radio biedt Running Hits playlists die je tijdens het lopen kunt streamen. De lijsten zijn gerangschikt op beats per minute (bpm), dus voor zowel rustige als snelle lopers is er een handige afspeellijst. Daarnaast is er in de app ook gewoon de optie om je eigen muziek te beluisteren tijdens het lopen."

"Via de app en hardlopen.nl creëren we een nieuw contactmoment"

De ontwikkeling van een nieuwe website en een nieuwe app is onderdeel van een nieuwe strategie van de Atletiekunie. De bond wil zijn leden beter kunnen bedienen en daar past een bepaalde service bij. "Je kunt de app afnemen. We hebben maand- en jaarabonnementen en je kunt losse schema’s aanschaffen in de app. Bij een jaarabonnement bieden we een compleet pakket van functioneel hardloopshirt tot de mogelijkheid om te chatten met onze trainings-, voedings- en medische experts. Dat maakt de app nog meer verantwoord en onderscheidend", legt Winter uit.

"Via de app en hardlopen.nl creëren we een nieuw contactmoment. De app en de loopschema’s zorgen ervoor dat we een verbinding kunnen maken en de hardloper beter kunnen bedienen. Uiteindelijk willen we zelfs de hardloopclubs bedienen en hen aan de hand van gegevens in de app laten zien waar de mensen hardlopen. Daar kunnen de clubs weer hun voordeel mee doen."

De nieuwe app is nu te downloaden in de Apple Store en Google Play Store.