Nieuwe technologieën maken lui!

Misschien komen we op dit moment niet voor in de top 10 dikste landen van de wereld, en zijn drie van onze grote steden benoemd tot dé fietssteden van Europa, toch worden we steeds luier. Nederland is op het moment zelfs Europees kampioen stilzitten! Op een gemiddelde school- of werkdag zitten Nederlanders 7,4 uur per dag. Een record waar we niet trots op mogen zijn. En toch blijven designers innovaties ontwerpen die stilzitten en luiheid nog aantrekkelijker maken.

Momenteel zijn er een aantal innovaties die de aandacht trekken. Zoals bijvoorbeeld de nieuwe innovatie van Honda, de Uni Cub, op online media al gekscherend de ‘Fatmobile’ wordt genoemd. Dit apparaat zorgt ervoor dat je overal zittend naartoe kan. Of wat dacht je van de Coffeecopter? De drone die je kop koffie naar je toe vliegt. Zo wordt lopen naar het koffieautomaat overbodig. En NPOwetenschap had het afgelopen week over de 3D-voedselprinter, die onherkenbare grondstoffen mengt tot een complete maaltijd. Nu hoef je nooit meer naar de winkel, of te koken. Hoe lui is dat? Benieuwd hoe het leven er uitziet als we alleen maar gebruik zouden maken van dit soort innovaties? Bekijk dan het onderstaande filmpje.


Maar ook al lang bestaande innovaties die iedereen gebruikt integreren luiheid in onze dag. Springlab heeft onderzoek gedaan naar de meest herkenbare technologische lui-makers. Dit waren de meest opvallende reacties:

  • “Mijn eigen man Whatsappen terwijl ik boven ben en hij beneden zit.”

  • “Laatst heb ik een film gedownload die ik ook op DVD heb, omdat ik geen zin had op om te staan.”

  • “Ik heb inmiddels vrijwel alle apparaten zo aangesloten dat ze vanaf mijn Smartphone te bedienen zijn”

  • “Mijn vriend print schroeven uit op de 3D-printer, zodat hij niet naar de doe-het-zelf-zaak hoeft te lopen”

We durven te wedden dat jij je aan minimaal één van de bovenstaande voorbeelden schuldig hebt gemaakt.

Wel hebben we massaal het voornemen om meer te bewegen om de dagelijkse luiheid te compenseren. Steeds meer mensen schrijven zich in voor een sportschool. Maar wetenschappers hebben aangetoond dat het uurtje sporten in de avond onvoldoende is om de gezondheidsschade van onze luie uren in de stoel overdag te compenseren.

De echte uitdaging ligt daarom bij de ontwerpers en ontwikkelaars van innovaties. In plaats van techniek die onze luiheid stimuleert, is het de uitdaging techniek te ontwikkelen die bewegen weer leuk en gemakkelijk maakt. Kunnen onze innovators innovaties bedenken die beweging integreren in onze dag of laten ze ons zitten?