Nike bouwt Air Force One voor de sport, het ultieme vervoersmiddel

Thuisvoordeel zit niet alleen in de kracht van het publiek, reizen is vermoeiend. Onderzoek toont aan dat sporters die door meer dan drie tijdzones reizen 60% kans hebben om de wedstrijd te verliezen. Het is zaak om de spelers zoveel mogelijk comfort en ondersteuning te bieden waar mogelijk. Nike geeft een kijkje in de toekomst met het ultieme vervoersmiddel vol met innovaties. Dit is de Air Force One van de sport.

Vergeet de beeld van een doorsnee spelersbus met een rij stoelen, hier en daar een scherm en soms een kleine keuken. Nike en het designbureau Teague hebben een 'athlete's plane' gemaakt speciaal ingericht en uitgerust om de negatieve effecten van reizen weg te nemen. Nike weet waar sporters behoefte aan hebben, Teague kan ontwerpen en het resultaat mag er zijn. Een mobiele cabine en een reizend datacentrum om optimaal te herstellen.Wat opvalt is de enorme ruimte, een normaal vliegtuig biedt ruimte aan 100-400 passagiers maar een sportploeg telt inclusief staat ongeveer 20 mensen. "De meeste vervoersmiddelen zijn ontworpen om zoveel mogelijk mensen op een zo comfortabel mogelijke manier in een bepaalde ruimte te plaatsen. Wij richten ons vooral op het bieden van extreme ondersteuning." Eindeloze rijen moet stoelen zijn vervangen door specifieke zones voor eten, slapen, herstellen en sociale contacten. De opbergvakken boven de stoelen, waar iedereen weleens zijn hoofd tegen heeft gestoten, zijn weggehaald zodat zelfs NBA-spelers kunnen rondlopen.

Bediening is niet inbegrepen maar er is wel een bar met sportdranken om het herstel te bevorderen. Het herstel van de sporters wordt overal gemonitord en sensors verwerkt in de kleding maken verbinding met on-board computers. De data geven inzicht waar spelers behoefte aan hebben zoals bijvoorbeeld rust aan lichaamsdelen of bepaalde voeding. Wat is een vervoersmiddel zonder uitgebreid entertainment systeem? Niet alleen voor films en games maar juist ook voor de tactische bespreking.

Het resultaat doet zoals gezegd het meest denken aan Air Force One, het vliegtuig van de president van de Verenigde Staten, alleen dan voor topsporters. De ruimte is open ingedeeld en technologische innovaties worden slim ingezet om spelers niet het gevoel te geven enorm afstanden te overbruggen. De 60% kans om te verliezen daalt wellicht niet tot 0% maar alle 'beetjes' helpen.

Bronnen: DesignBoom - Wired
Afbeeldingen: Designboom