Nike zet Indiase vrouwen in de spotlights met Da Da Ding-video

Als je de nieuwe commercial / muziekvideo Da Da Ding van Nike hebt gezien ben je een van de 3.2 miljoen mensen die hem hebben gezien. De video straalt een en al kracht uit. Meestal zitten video’s van sportmerken vooral vol met mannen. In deze video moet je heel goed kijken om de mannen in de video te ontdekken en daar zit dan ook de kracht van de video. Het nummer van de video is een powersong pur sang. De video speelt zich af in India, een land waar vrouwenrechten nog altijd zeer beperkt zijn. Dat mag geen geheim heten aangezien nieuws daarover het laatste jaar helaas redelijk gedomineerd heeft.

Rolmodel voor Indiase vrouwen

India is een land waar sport nog altijd gezien wordt als het domein van mannen. De kans dat vrouwelijke atleten stoppen met sport is twee keer zo groot als de kans dat de mannen stoppen. Vrouwen moeten door vele barrières heen voordat ze kunnen slagen als atlete. Met al deze barrières hebben de Indiase atletes nog meer doorzettingsvermogen nodig dan de Westerse atlete. Deze video viert een groep Indiase atletes die dit bereikt hebben en daarom voor andere atletes die barrières weer iets minder lastig hebben gemaakt. Veel atletes zullen nog onbekend zijn voor veel Indiërs, de maatschappij daar is nog veel gefocust op mannencricket. Hopelijk zullen sommige atletes uit de film als rolmodel gaan fungeren voor jonge Indiase vrouwen.

 

 

Sterke timing

De video komt op een moment dat de vrouwenrechten nog altijd beperkt zijn in India. Er is wel een kentering zichtbaar. Het feminisme vindt in India langzaam zijn plek. Op een bepaalde hoogte in stedelijk India lukt het vrouwen om door traditionele sociale conventies te breken.

De timing van Nike is dus heel interessant en heel sterk. De reacties op de video zijn van alle kanten enthousiast geweest. Het is een video die probeert Indiase vrouwen aan te moedigen om te blijven sporten of te beginnen met sporten. Wat mij betreft kan de video ook helpen om verder te helpen met feminisme. De vrouwelijke atletes spelen geen bijrol in deze commercial wat vaak wel het geval is. Nee, ze staan vol in de spotlights. Het gaat alleen maar om hen. Het is ook een video die iedereen met een sporthart zal aanspreken! Dat is een groot statement wat wellicht al veel eerder gemaakt had moeten worden, maar zoals ik al zei dit is waarschijnlijk de beste timing.