Nitro Athletics: volgende (grote) stap in vernieuwing atletiek

Het gaat in de atletiek de laatste paar jaar eigenlijk alleen maar over de dopingschandalen. De sport heeft het hoe dan ook moeilijk. De jongere generatie gaat niet zo snel naar het stadion. De bezoekersaantallen zijn dan ook niet groot, behalve als het om een groot toernooi gaat zoals afgelopen zomer de EK in Amsterdam. De sport is zoals zoveel sporten toe aan vernieuwing. Ik heb het idee dat ze het bij de Flame Games in Amsterdam probeerden. Hoewel het nog niet heel vernieuwend was bracht het wel meer show en entertainment eromheen. Een eerste stap. Kwam er een volgende stap om de sport te helpen? Ja.

Afgelopen week wel te verstaan. In Melbourne dit keer: Nitro Athletics. Wereldwijd valt het concept meteen op door de aanwezigheid van de snelste man ooit: Usain Bolt. Hij is niet alleen deelnemer, hij is ook zakelijk betrokken bij het evenement. Sebastian Coe is ook aanwezig, en als de voorzitter van de IAAF er is dan is het concept wellicht helemaal interessant.

Het evenement speelde zich af op drie dagen: 4, 9 en 11 februari. De opzet was als volgt: 6 teams bestaande uit 12 mannen en 12 vrouwen: vijf landen en de Bolt All Stars. Het eerste wat anders is dan 'normaal' is dat de strijd niet tussen individuen is maar tussen de teams. Elke avond zijn er zo’n twaalf onderdelen waar punten te behalen te zijn. De onderdelen zijn deels traditioneel, maar veel interessanter. Een groot deel van de onderdelen zijn in een nieuw jasje gestoken. Hoogtepunten? De eliminatie mijl, 4x100 meter gemengd en de 2x 3 minute challenge.

4x100 meter gemengd

De nieuwe onderdelen zijn zwaar, grappig en leveren spektakel op. Elke avond is het laatste onderdeel de 4x100 meter gemengd en mogen de teams zelf de volgorde bepalen. Op de laatste dag levert dit het volgende grappige moment op: Asafa Powell is de eerste die van start gaat voor de Bolt All Stars, maar alle andere teams starten met een vrouw. Niet heel verrassend rent hij ze er allemaal uit.

Video: De 4x100 meter gemengd tijdens dag 3 van Nitro Athletics


Eliminatie mijl

De eliminatie mijl is een ander nieuw onderdeel. Het ging na de eerste dag mijn gehele tijdslijn op Twitter over dus ik kon het niet missen. Vier rondjes en na elk rondje wordt degene die als laatste de lijn overkomt geëlimineerd. Een super zwaar onderdeel omdat dit betekent dat er elke ronde snelle tussen sprintjes zijn wat vanzelfsprekend veel energie kost. Het levert ook vooral veel spektakel op voor de toeschouwers, wat uiteindelijk weer voor een geweldige sfeer zorgt!

Video: De eliminatie mijl tijdens Nitro Athletics


Teamspirit

Wat boven alles opvalt is de teamspirit die duidelijk te zien is. Atleten zijn dit natuurlijk niet gewend bij wedstrijden. Je ziet iedereen rond de baan blijven en elkaar aanmoedigen. Daarnaast hebben alle teams captains en je ziet Usain Bolt en Genevieve Lacaze van Australië dan ook veel aanmoedigen en leiding nemen. De team insteek geeft een extra dimensie aan het evenement, wat ongelofelijk is om te zien.

Conclusie

De gehele opzet van teams tot innovatieve onderdelen, tot de show en entertainment eromheen zouden wel eens het begin kunnen zijn van een mooie toekomst voor de sport. De puristen zullen er nog heel erg aan moeten wennen, maar de enthousiaste reacties van de atleten alleen al laten zien dat dit een toekomst heeft. Er moet nog wel aan gesleuteld worden, maar dit was pas de eerste editie. Dit zou zo maar een grote stap kunnen zijn om de sport interessanter te maken voor een groot publiek!


Headerfoto: Twitter @nitro_aths