NTTB wil bedrijven en verenigingen bij elkaar brengen met Bedrijfstafeltennis

De rol van sportbonden is het laatste decennium enorm veranderd. De ongebonden sporter is al tijden aan een opmars bezig en daarmee gepaard zag de georganiseerde sport het ledenaantal licht teruglopen. Voor sportbonden is er steeds vaker een rol weggelegd om mensen bij elkaar te brengen. En dat is precies wat de Nederlandse Tafeltennisbond wil gaan doen. Met het project Bedrijfstafeltennis speelt de bond in op de populariteit van de sport in het Nederlandse bedrijfsleven en biedt het verenigingen de kans een nieuwe doelgroep te bereiken.

Er zijn in Nederland ongeveer 300.000 mensen die weleens een potje tafeltennis spelen, terwijl de NTTB iets minder dan 30.000 leden heeft. Er is dus een grote groep liefhebbers die de bond niet bereikt. Met het initiatief Bedrijfstafeltennis hoopt de Tafeltennisbond een nieuwe community in het tafeltennis op te richten. "Op allerlei plekken in het Nederlandse bedrijfsleven wordt getafeltennist. De sport brengt mensen in beweging en het kan bedrijven helpen met bewegen. Steeds meer bedrijven zijn namelijk bezig met beweging en focussen zich op de vitaliteit en gezondheid van hun werknemers. Tafeltennis, of pingpong, kan daarin een unieke positie innemen: het kost weinig tijd, het kan op de werkvloer, onder werktijd en je hoeft je niet om te kleden", zegt Dennis Rijnbeek, hoofd marketing en communicatie van de NTTB.

"We willen als bond meer naar buiten kijken en ook vaker naar buiten treden"

Startend met drie bedrijven op meer dan tien locaties worden clinics, demonstraties en tafeltennistoernooien georganiseerd. De komende maanden en jaren moet dit verder uitgebouwd worden. "Het is hartstikke leuk als bedrijf een klein tafeltennisevenement te organiseren voor je personeel of voor je relaties. Wij hebben de kennis en kunde om daarbij te helpen. We gaan bovendien beginnen met het opzetten van het NK bedrijfstafeltennis. Zo ontstaat er een competitie tussen bedrijven. In 2021 komen de European Company Games naar Nederland. Tafeltennis is mogelijk een van de onderdelen van dit evenement en wij willen als bond hierbij graag een rol spelen", aldus Rijnbeek.

App

Een belangrijk onderdeel van het project Bedrijfstafeltennis is de binnenkort te lanceren Pingpongbaas App. Via de app worden de komende maanden onder andere alle tafeltennistafels in Nederland, bij bedrijven en buiten, in kaart gebracht. De app is ook een middel waarmee iedereen zijn (of haar) collega kan uitdagen, maar ook zijn concurrent. Het is mogelijk een speellocatie af te spreken en (onderlinge) scores bij te houden.

"Als we niets doen, wordt de sport alleen maar kleiner"

Rijnbeek: "We bieden met de app de mogelijkheid om met elkaar af te spreken en een potje tafeltennis te spelen. Op dit moment is dat namelijk nog niet eenvoudig geregeld. Als we in kaart hebben waar in Nederland de tafeltennistafels staan, kunnen we vervolgens de koppeling maken naar de tafels bij onze verenigingen. Zij kunnen bijvoorbeeld hun tafels via de app beschikbaar stellen aan niet-leden. Maar als bond kunnen we bedrijven en verenigingen ook verbinden. Denk aan clinics op locatie, of de mogelijkheid training te krijgen van een professionele speler", aldus Rijnbeek.

Net als een aantal andere sportbonden in Nederland heeft ook de NTTB het ledenaantal de laatste jaren zien afnemen. De bond is zich ervan bewust dat er iets moet gebeuren. Transitie is een veelgebruikt woord in de georganiseerde sport. In plaats van zich alleen maar te focussen op de eigen leden, richten veel sportbonden zich nu ook de ongebonden sporter. Volgens Rijnbeek geldt dat ook voor de NTTB. "We willen als bond meer naar buiten kijken en ook vaker naar buiten treden. We zijn niet alleen maar meer met ons ledenmodel bezig. Er is een omslag in denken aan de gang. Dat moet ook wel, want tafeltennis is een vergrijzende sport. Als we niets doen, wordt de sport alleen maar kleiner. Er moet dus iets gebeuren."

Twee vliegen in één klap

"Als vereniging heb je de mogelijkheid een autoriteit te worden, relevant te worden en zichtbaar te zijn"

Met het project Bedrijfstafeltennis wil de NTTB twee vliegen in één klap slaan: tafeltennis een structureel onderdeel van de werkdag laten zijn én nieuwe businessmodellen ontwikkelen. "Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een lidmaatschap met ongebonden varianten. Het is belangrijk dat tafeltennisverenigingen ook open staan voor verandering. Als er bijvoorbeeld tientallen bedrijven in de regio van een vereniging zijn aangesloten bij  ons netwerk, dan kun je daarop inspelen. Bijvoorbeeld door een toernooi te organiseren bij de club. Als vereniging heb je de mogelijkheid een autoriteit te worden, relevant te worden en zichtbaar te zijn."

De NTTB hoopt een nieuwe doelgroep warm te maken voor tafeltennis. "De drempel om lid te worden van een vereniging is vrij groot. Maar als 5 tot 10 procent van die 300.000 mensen die aan tafeltennis doet, interesse heeft om lid te worden van een vereniging. dan zijn dat mensen die je anders nooit had bereikt."

Kijk hier voor meer informatie over het project Bedrijfstafeltennis.


Headerfoto: NTTB