Ode aan Stefan, Bob, Margot, Wouter, Diane en Jan Maarten

Het afgelopen weekend heeft de schaatssport in een uitverkocht Thialf afscheid genomen van zes schaatshelden: Stefan Groothuis, Bob de Jong, Margot Boer, Wouter Oldeheuvel, Diane Valkenburg en Jan Maarten Heideman. Een verdrietig moment en tegelijkertijd een prachtig moment om nog eens stil te staan bij de indrukwekkende palmares die zij bij elkaar geschaatst hebben en ze daarvoor voor eens en voor altijd te eren.

De indrukwekkende palmares is geen overdreven taal. Samen op de langebaan waren ze goed voor maar liefst twee Olympische titels, zeven olympische medailles, zeven WK-titels, dertig Nederlandse titels en 77 overwinningen in de marathonsport. Allen hebben ze dit bereikt door er keihard voor gewerkt te hebben, door tegenslagen gekend te hebben, door de successen gevierd te hebben, ieder van hen met een eigen verhaal en vooral door een enorme passie te hebben voor hun zeer geliefde sport: schaatsen.

Emotioneel

Ook al zag je bij hen allen vooral blijdschap en tevredenheid bij het spreken over hun beslissingen om te stoppen, toch gaf Wouter Oldeheuvel voor de camera van de NOS toe dat het toch om een emotioneel moment gaat: Ik ben niet zo emotioneel weggelegd, maar toen ik op het podium stond moest ik wel even slikken. Ook Diane Valkenburg gaf aan hieraan te moeten wennen: het is een beetje gek, schaatsen is altijd mijn leven geweest en dat zal het na vandaag niet meer zijn. Dat is best raar.

LEES OOK: Stoppen met topsport is complex - Blog Margriet de Schutter (6 maart 2015)

Afscheid

Dat het enorm wennen zal zijn is ook niet zo gek. Waar veel mensen niet bij stil staan, is dat je niet afscheid neemt van je hobby. Nee, het is veel meer dan dat. Je neemt afscheid van hetgeen je altijd hebt gedaan. Je gehele lifestyle wordt anders, je mentale gesteldheid wordt anders, je fysieke gesteldheid wordt anders, je dagelijkse structuur wordt anders, je relaties tot familie, partner, vrienden en collega’s worden anders, je financiële situatie wordt anders, mogelijk wordt je plek van wonen anders, anderen zien je anders en bovenal zie je jezelf opeens anders. Je bent niet meer die topsporter. Wie ben je eigenlijk zonder je sport?

Dapper

Dit zijn veelvoorkomende gedachtes bij sporters die (eraan zitten te denken om te) stoppen. Dat is eng en enorm dapper tegelijk. Dapper dat je alles wat vertrouwt was, los durft te laten en een sprong durft te nemen in het diepe. Met een compleet andere omgeving, dagindeling en doelstellingen.

Nieuw avontuur

Ik schreef al eens eerder op SportNEXT dat stoppen met topsport complex is, met daarin vijf tips die handig kunnen zijn tijdens de transitie van topsporter naar ex-topsporter. Naast dat het complex is, ben ik tegelijkertijd van mening dat het een zeer waardevolle periode is, waarin je jezelf opnieuw mag gaan ontdekken. Een nieuw avontuur waarin je nieuwe kwaliteiten van jezelf zult gaan ontdekken. Stefan, Bob, Margot, Wouter, Diane en Jan Maarten, dank jullie wel voor alle mooie sportmomenten die jullie ons hebben gegeven. Ik wens jullie een prachtig nieuw avontuur toe!