Oma’s stelen (voorlopig) de show op social media tijdens Spelen

Wie Twitter de afgelopen dagen heeft gevolgd, heeft waarschijnlijk wel een keer de opmerkelijke hashtag #OlympicNan voorbij zien komen. De oma van de Britse zwemmer Adam Peaty was na de gouden olympische medaille van haar kleinzoon wereldwijd trending topic en ze is inmiddels al dé lieveling van Groot-Brittannië op Twitter. En de op leeftijd zijnde Williams is niet de enige senior die viral gaat tijdens de Olympische Spelen.

De 74-jarige Mavis Williams is een soort sensatie geworden op Twitter de afgelopen dagen. De bejaarde Britse keek maandagnacht in het Engelse Uttoxeter naar de olympische race van haar kleinzoon Adam Peaty. Peaty verbeterde in Rio de Janeiro tweemaal het wereldrecord op de 100 meter rugslag en won goud. Zijn oma was voorafgaand en na de race zeer actief op Twitter en dat leverde haar de nodige bekendheid op.

De tweets van oma Williams werden veelvudig geretweet en geliked en ze creëerde zelfs haar eigen hashtag: #OlympicNan. Williams twittert al enige tijd over de verrichtingen van haar kleinzoon en het aantal volgers groeide de afgelopen dagen explosief. Inmiddels zijn er 7.611 mensen die @Mavise42Mavis volgen. Zelfs Google wijdde een tweet aan haar.

Williams werd door haar dochter Caroline, de moeder van Adam, geïntroduceerd in de wereld van Twitter. Haar enige doel was meer volgers dan Caroline te krijgen. "Je gaat nu niet meer zoveel de deur uit als dat je jonger was", zei Williams tegen The Associated Press. "Dit is een nieuwe hobby en het houdt mij jong."

Het leek er zelfs even op dat de 74-jarige Williams nog naar de Spelen in Rio zou gaan. Adam Peaty’s zus, Bethany, was een crowdfundingcampagne gestart zodat haar oma naar de sluitingsceremonie kan. Maar die campagne is inmiddels offline gehaald.

Maar als een (Britse) vliegtuigmaatschappij slim is, haakt het in op de hype rondom de 'Olympic Nan' en geeft het haar een retourtje Rio. Daarmee zou je als bedrijf veel goodwill kweken en zeker in het nieuws komen. Wie durft het aan?

Ryan Lochte

Overigens is ook de oma van Ryan Lochte een hit op social media. De Amerikaanse topzwemmer plaatste een video op zijn Twitter-account waarin zijn oma in het bejaardenhuis werd rondgereden terwijl ze een eigen gemaakte olympische vlam in haar handen had. 

'Extreme granny'

In de aanloop naar de Spelen kwam ook al de "extreme granny" in het nieuws. De 106-jarige Aida Gemanque — ook wel Grandma Iaiá genoemd — is de oudste persoon in de olympische historie die de olympische vlam heeft gedragen. Dat deed ze in juni. De Braziliaanse wordt de "extreme granny" genoemd omdat ze drie jaar geleden 's werelds oudste skydiver werd. 

Vooralsnog zijn het de dames op leeftijd die op social media de show stelen tijdens de Olympische Spelen. Welke oma volgt?


Foto header: Twitter @Mavise42Mavis