Oproep: laat de competitie later beginnen

Het is stil op de weg. File-meldingen zijn er niet en als ze er niet zijn worden ze veroorzaakt door ongelukken of pechgevallen. Nederland is in diepe rust, geniet van de fraaie zomer in binnen- of buitenland. Niemand maakt zich druk, het is tijd om te onthaasten. Op televisie is niets noemenswaardig te zien. Alleen Omroep Max brengt af en toe nog een verse uitzending, over het algemeen zijn op alle zenders herhalingen of films uit de oude doos te zien, die vrijwel niets kosten. Ook de reclames in de blokken zijn goedkoop, het aantal GRP’s is immers te verwaarlozen. Kijken naar TV in de zomer periode is gewoon minder aantrekkelijk.

Op 1 september staat iedereen echter weer op scherp. Dan lanceren de omroepen hun nieuwe programma’s en start het nieuwe televisie seizoen officieel. Niet voor niets start een programma als The Voice op 29 augustus, in het weekeinde voordat op maandag de scholen weer beginnen of al paar weken bezig zijn. Ook de kantoren zijn weer allemaal bevolkt en de file meldingen zijn weer als vanouds, of het nu bij de Coentunnel of de A15 is, we staan weer lekker vast.

Nederland komt weer tot leven. Weg zijn de komkommer-berichten in de media, het nieuwsaanbod neemt weer volwassen vormen aan. Die stille periode gaat niet op voor de nationale voetbalcompetitie. Die is op vrijdag 8 augustus weer van start gegaan. Terwijl iedereen nog lekker op vakantie is gaan de competitie, die toch ook is opgezet om het volk voor de buis en in de stadions te vermaken, van start. Voor halflege tribunes. Dat wel! Een mooi voorbeeld is de wedstrijd ADO den Haag-Feyenoord. Een Zuid-Hollandse derby die altijd volle bak trekt. Een wedstrijd met beperkingen ook, dus geen vrije kaartverkoop. Voor ADO is het de best renderende wedstrijd per jaar gezien de inkomsten., zowel zakelijk als van de publieke kant.

Vorig jaar was ADO al niet blij toen het seizoen geopend moest worden tegen PSV, maar de openings-wedstrijd tegen Feyenoord wordt vanuit commercieel oogpunt als een absoluut drama ervaren. De KNVB is doof voor alle argumenten van de club uit de residentie en handhaafde de wedstrijd op de 1e speeldag.

Gevolg: een dramatische daling aan inkomsten. Zo zal de business tribune veel lege plekken vertonen (bedrijven zijn veelal gesloten) en qua publiek zal het ook niet volstromen. Resultaat: de belangrijkste wedstrijd qua exploitatie van het seizoen zet de club gelijk op achterstand. En die achterstand moet je maar weer goed zien te maken. Wie doe je daar nu en plezier mee om het zo te plannen? Nu alleen qua datum, maar ook qua speelronde.

Vraag is: Hoe heeft het zover kunnen komen?

Aantal jaren geleden is op verzoek van het technisch platform binnen de Eredivisie en KNVB, waarin veelal trainers en technisch directeuren plaats hebben, gepleit voor het zo vroeg mogelijk beginnen van de competitie. Immers, die kwalificatie wedstrijden voor Europa cup wedstrijden worden door de UEFA steeds vroeger gepland en de clubs (max 4 of 5) moesten zich wel maximaal kunnen voorbereiden. Toen een valide argument, maar hoe werkt het in de praktijk: clubs kwalificeren zich nauwelijks (zie FC Utrecht, Feyenoord vorig jaar en FC Groningen dit jaar) en zie hoe andere clubs worstelen (Feyenoord ligt alweer uit de voorronde CL).

Het heeft dus niets gebracht. In ons omringende landen wordt later gestart. Italië, Spanje en Duitsland starten pas eind augustus. De Premier league begint volgende week pas. En daar moeten ploegen zich ook kwalificeren. Alles pleit ervoor om de competitie later te laten beginnen, pas als het er werkelijk toe doet. Seizoenkaarthouders worden nu gedupeerd als men op vakantie is, dus geen 17 maar 16 of 15 thuiswedstrijden voor de prijs van 17. Is dat eerlijk? En wie heeft er baat bij halfvolle stadions ?

Het argument van de trainers gaat niet meer op. Die hebben hun kans gehad en gefaald. Terug naar waar het om gaat in de voetballerij: het vermaken van het publiek en in een ambiance die er toe doet: een vol stadion. Dan vervolgens van 1 september doorspelen tot 1 januari (kerstvakantie gewoon spelen) en winterstop pas in januari en in februari weer doorspelen tot eind mei. Respect en handelen vanuit supporters en bedrijfsleven, die voor het grootste gedeelte zorgen voor de inkomsten.

Iedereen gelukkig, wie kan daar nu tegen zijn?

Afbeeldingen (CC): Faceme