Over de MH17, sport, Poetin en Mandela

Dit wordt een persoonlijk stukje. Ook ik ben nog steeds verdoofd door de aanslag van afgelopen donderdag. De dag dat de MH17 uit de lucht werd geschoten en waarbij 193 landgenoten om het leven kwamen. Inmiddels hebben de slachtoffers namen en gezichten gekregen. Indrukwekkend en huiveringwekkend tegelijk. Ik zie dezer dagen beelden van herdenkingen door het hele land. Interviews met nabestaanden, vrienden, bekenden. Een voorzitter van een Hilversumse voetbalvereniging bijvoorbeeld. Maar wat maakt het uit eigenlijk. Nutteloos hebben 283 passagiers en 15 bemanningsleden het leven gelaten.  Nederland rouwt. 

Ik zag mijn goede vriend en burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes gisteravond op televisie. Kringen onder de ogen. Zijn gemeente werd zwaar getroffen. Drie gezinnen. Ik sms-te hem direct na de uitzending: 'Pieter hi, Zag je op tv net. Doe je goed. Zie dat je het niet gemakkelijk hebt. Sterkte veel!! Lieve grt, G'. Hij, even later: 'Dank je wel kerel. Is zware klus: 12 doden. Maar gaat goed. Dank. Dag pieterb'. Zet eigenlijk nooit privégesprekken online. Maar dit geval is uitzonderlijk. Geeft aan hoe het land is getroffen door iets dat totaal zinloos is en hoe we proberen dit onvoorstelbare leed een plek te geven. 

De MH17 als ons eigen 9/11, zo las ik in één van de couranten. Premier Mark Rutte dan. Gistermiddag ongenadig fel tijdens zijn zoveelste persconferentie. Aangeslagen en gefrustreerd over het niet-optreden van de Russische president Vladimir Poetin. Althans, zo vertaal ik de woorden van onze premier maar even vrij. Heb de laatste dagen veel moeten denken aan mijn ontmoeting met die kleine machthebber, tijdens de Olympische Winterspelen in februari in Sochi, in het bijzijn van onze koning en zijn gade. Een ietwat ongemakkelijke bijeenkomst, vanwege al het gedoe rondom de mensenrechtendiscussie, die toen speelde. Ik vraag mij nu nog steeds af wat deze machthebber drijft. Ultieme macht kennelijk. 

Gisteravond las ik een veelzeggende tweet van Derk Sauer, media-ondernemer en ‘overbuurman’ van de Russische president te Moskou. Hij sloeg de spijker keihard op zijn kop: Rutte kan praten tot hij een ons weegt. Nu tijd voor actie. Stuur NL leger nu naar Oekraine. #MH17. Natuurlijk ontstond er daarna een behoorlijke discussie op Twitter of Nederland al dan niet het leger moet sturen. Maar dat Rutte kan praten tot-ie een ons weegt, lijkt mij helder. Poetin heeft slechts één agenda, en dat is zijn eigen ‘machtsagenda’. 

Jammer dat de Olympische Winterspelen, eerder dit jaar, niet de verzoening hebben opgeleverd waar we stiekem wél op hoopten destijds. Zie de maatschappelijke discussies over het WK voetbal in 2018 in Rusland al op ons afkomen. Dat wordt nog een hele klus voor de KNVB en voor NOC*NSF. Terugkijkend naar de Olympische Winterspelen kan ik, eerlijk is eerlijk, niet anders dan met gemengde gevoelens terugkijken op die memorabele ontmoeting met Poetin. 

Ondertussen zie ik natuurlijk ook de beelden van de Tour. Eens een fan, altijd een fan. Begin september rijd ik zelf van Italië naar Nederland met Tour for Life, in het team van www.arnhemsmeisjefietst.nl. Een achtdaagse sponsorrit voor Artsen Zonder Grenzen. Immers: wewinnenveelmetsport. 1200 kilometer, acht dagen, 20.000 hoogtemeters. Over de Lauteret onder andere. Daar waar de Tour gister in tegengestelde richting overheen koerste. Gelukkig kan ik dezer dagen heel erg genieten van het fietsen in Frankrijk. Verzacht op de één of andere manier ook bij mij het aangedane leed.

Want wie zei het ook al weer? Sport Inspireert, Sport Verbroerdert en Sport zorgt er voor dat mensen, ongeacht hun religie, afkomst, kleur etc. met elkaar in competitie gaan. Precies: Nelson Mandela. Hij zou deze week 96 zijn geworden. Petra Stienen, Midden Oosten deskundige twitterde afgelopen donderdag treffend: ‘After Black Thursday with too much hate & killing in the world remembering the day Nelson Mandela was born', met bijgaande tekst: 

No one is born hating another person 
Because of the color of his skin, 
Or his background, or his religion. 
People must learn to hate, 
And if they can learn to hate, 
They can be taught to love, 
For love comes more naturally 
To the human heart than its opposite. 

Misschien goed als Poetin en zijn rebellenleger in Oost-Oekraïne dit nog eens lezen. Wie weet... En toeval bestaat niet, om nog eens een persoonlijke ontboezeming te melden. Volgende week zondag bezoek ik samen met mijn lieve vriendin Kaya, haar kids, oud-gevangene Derrick Grootboom en vier kinderen uit een Zuid-Afrikaanse township Robben Eiland en de cel waar Madiba gevangen heeft gezeten. 

Na deze week ken ik meer mensen die dat ook eens zouden moeten doen.

Lees hier eerdere blogs van Gerard Dielessen

Afbeelding: Twitter Eric Ansems