Dit zijn de bestbetaalde sporters ter wereld

Conor McGregor kwam sinds januari 2020 maar één keer in actie in de UFC. Toch is de Ier de bestbetaalde sporter ter wereld. De vechtsporter verdiende tussen 1 mei 2020 en 1 mei 2021 maar liefst 180 miljoen dollar (147 miljoen euro). McGregor is niet zeker de enige die het afgelopen jaar zijn bankrekening spekte. Ondanks de coronacrisis hadden de tien bestbetaalde atleten de laatste twaalf maanden ruim een kwart meer aan inkomsten dan het jaar ervoor.

De 32-jarige McGregor is de eerste vechtsporter die de lijst van Forbes aanvoert. Van zijn 180 miljoen dollar aan inkomsten verdiende hij veruit het meest met de verkoop van zijn meerderheidsaandeel in het whiskymerk Proper No. Twelve. Hij ontving hiervoor maar liefst 150 miljoen dollar van Proximo Spirits. McGregor zette het merk in 2018 samen met zijn manager Audie Attar op. Slechts drie jaar na de oprichting casht de Ier dus al. McGregor verdiende ook nog 8 miljoen dollar aan overige sponsoring- en marketingcontracten. Verder ontving hij 22 miljoen dollar van de UFC voor zijn gevecht tegen Dustin Porier in januari van dit jaar.

The Notorious’ is na Roger Federer (vorig jaar) en Tiger Woods pas de derde sporter die in een jaar tijd minimaal 100 miljoen euro aan commerciële gelden verdient, terwijl nog actief als sporter.

Tekenbonus van 66 miljoen dollar

Er waren het afgelopen jaar nog drie sporters die meer dan 100 miljoen dollar verdienden, te weten: Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Dak Prescott. Messi verdiende voornamelijk dankzij zijn vorstelijke contact bij FC Barcelona 130 miljoen dollar (106,50 miljoen euro). Prescott verlengde zijn contract bij de Dallas Cowboys en profiteerde van een tekenbonus ter waarde van 66 miljoen dollar. Hij zag zijn inkomen daarmee op 107,5 miljoen dollar (88 miljoen euro) uitkomen.

Beperkte invloed coronavirus

Ondanks de enorme bedragen die het afgelopen jaar werden verdiend, had het coronavirus wel invloed op de inkomsten van de sporters. De salarissen van veel voetballers, onder wie Messi, werden gekort. Honkballers in de MLB moesten veel geld inleveren, vanwege het ingekorte seizoen. En ook basketballers LeBron James en Kevin Durant ontvangen waarschijnlijk ongeveer 20% minder aan salaris door de effecten van de pandemie. Maar omdat de atleten buiten het veld meer geld dan ooit verdiende, heeft dit geen grote impact op de inkomsten.

Overigens maakte Forbes dit jaar alleen een lijst van de tien bestbetaalde atleten ter wereld, in plaats van een overzicht met honderd sporters.

Bekijk de volledige lijst met de 10 bestbetaalde sporters van Forbes.

Bekijk de lijst van 2020.

Headerfoto: A.RICARDO / Shutterstock.com

Top 10 bestbetaalde sporters in 2021

Positie Naam Sport Inkomsten (in miljoenen dollars)
1 Conor McGregor MMA 180
2 Lionel Messi Voetbal 130
3 Cristiano Ronaldo Voetbal 120
4 Dak Prescott American football 107,5
5 LeBron James Basketbal 96,5
6 Neymar Voetbal 95
7 Roger Federer Tennis 90
8 Lewis Hamilton Formule 1 82
9 Tom Brady American football 76
10 Kevin Durant Basketbal 75