Een Tikkie als digitale collecte voor Fonds Gehandicaptensport

In plaats van een collecte langs de deuren houdt Fonds Gehandicaptensport door het coronavirus een digitale collecte voor sporters met een beperking. Met de actie Tik ’n Euro! wil het Fonds de hele sport achter zich krijgen een kleine bijdrage te doen. In de campagne wordt het fonds daarbij geholpen door een brede selectie aan topsporters met onder anderen Sjinkie Knegt, Erik ten Hag, Tess Wester en Churandy Martina. Nike Boor, directeur Fonds Gehandicaptensport: “Dit is een enorme kans, ook voor onze toekomst.”

Ruim 9000 collectanten van Fonds Gehandicaptensport kunnen in de vaste collecteweek, die van afgelopen zondag tot 5 april duurt, niet langs de deuren om geld in te zamelen. Voor het Fonds Gehandicaptensport betekent dit een gemiste inkomstenbron van 500.000 euro. Nike Boor telt daar bij op dat ook veel andere voor het Fonds belangrijke evenementen wegvallen. "Zoals de Invictus Games, het Premier League Darts toernooi in Rotterdam, de Special Olympics Nationale Spelen in Den Haag en veel kleine evenementen die voor ons geld zouden ophalen. Wij zijn als goed doel meer op de zakelijke en evenementenmarkt gericht in de sport. Daar zit een enorme terugval in omdat er even niks kan."

Samen met Tikkie

Niets doen is geen optie, zegt Boor. "Niet te lang stilstaan bij wat niet kan, maar juist wat wel kan. Zo staan sporters met een handicap in het leven, maar wij als fonds ook. We hebben daarom nagedacht: wat kunnen we op de korte termijn doen waar ook op de lange termijn nog wat aan hebben."

Zo werd in anderhalve week tijd een niet bestaand plan B opgetuigd met een digitale collectebus en een actie met Tikkie. "Samen met ABN AMRO en Tikkie hebben we gekozen voor een strategie waarbij we niet belangrijker zijn dan de rest van onze omgeving. We kiezen daarom nu om de sporter te laten vragen een tikkie van een euro te doneren voor sporters met een handicap. Het is dus sport voor de gehandicaptensport. Maak je sterk voor die doelgroep die het nog moeilijker heeft dan anders."

Brede Oranje-selectie

Door de actie in te steken op een tikkie van een euro wil Fonds Gehandicaptensport het klein en laagdrempelig houden. Ze kunnen daarbij rekenen op de steun van een brede Oranje-selectie met: Sjinkie Knegt, Suzanne Schulting, Churandy Martina, Guus Hiddink, Erik ten Hag, Ronald de Boer, John van den Brom, Jetze Plat, Chris Vos, Tess Wester, Tim Coronel, Marianne Timmer, Yvonne van Gennip, Barbara de Loor, Monique Kalkman, Nellie Cooman, Rob Harmeling en Arnold VanderLyde. Allemaal doen ze een oproep om een euro te doneren: Tik ’n euro!, met een verwijzing naar de doneerpagina www.tikeeneuro.nl.

Veel 1% FairShare partners van Fonds Gehandicaptensport hebben ook al volledige steun toegezegd. Zo komt, met dank aan FairShare partner ABNAMRO, de oproep een week lang exclusief bij elke Tikkie-transactie in beeld. Daarnaast wordt de campagne aangejaagd op tv en radio met dank aan mediapartners Talpa Media (o.a. SBS6, Net5, Veronica, 538, Sky Radio, Radio 10, Sublime), Q-Music, ALLsportsradio en op de digitale locaties van Ocean Outdoor langs de snelweg, in winkelcentra en zelfs ook nog op hun schermen in bussen en trams.

Kans voor de toekomst

Boor is al erg blij met het enthousiasme waarmee alle partners achter deze actie staan en dus de gehandicaptensport steunen. Hij weet dat het nog even afwachten is hoe de collecte uitpakt, maar de voortekenen zijn goed. Voor de toekomst biedt deze manier van geld ophalen wellicht ook mogelijkheden, denkt Boor. "Het is zeker interessant om te weten dat er een digitaal alternatief is waarmee je inkomsten die je nu genereert in kan zetten in de toekomst. Het is een enorme kans. Het is een oplossing uit nood geboren op de korte termijn, maar we hopen hier veel van te leren zodat we ook op de lange termijn hier iets aan hebben."

Direct doneren kan via Tikeeneuro.nl.