Groei sportsector meer dan gehalveerd vanwege coronavirus

De groei van de sportsector zal in de komende drie tot vijf jaar dalen tot 3,3 procent als gevolg van het coronavirus. Eerder werd nog uitgegaan van een jaarlijkse groei van maar liefst 8 procent. Dat blijkt uit een enquête van PricewaterhouseCoopers (PwC) onder honderden experts uit de sportwereld.

Vanwege de pandemie heeft de sport wereldwijd maanden stilgelegen. Inmiddels zijn vele sporten weer hervat, maar veelal nog zonder publiek. De gevolgen van corona zijn ook zichtbaar in de voorspellingen voor de komende jaren. Bijna een derde van de ondervraagden in het onderzoek van PwC denkt dat de sportsector in de nabije toekomst helemaal niet zal groeien. De omzet van de sportmarkt daalt naar verwachting met 30 tot 40 procent.

Een van de weinige gebieden in de sport die nog wel groeit, is die van de gokindustrie. Dit komt vooral door de recente legalisering op gokken in de VS.

De respondenten uit het onderzoek denken verder dat de pandemie zal leiden tot drastische en permanente veranderingen in met name de Europese sport.

Esports

Een positieve noot is dat esports als een van de weinige sporten nog wel floreert. Esports wordt zelfs de grootste potentie voor de komende jaren toegedicht, nog voor voetbal en basketbal.

Headerfoto: Paolo Bona / Shutterstock.com

Bekijk het gehele onderzoek van PwC hieronder.