Hoe Real Murcia door uitgifte van aandelen toekomst wil verzekeren

Real Murcia wordt al jaren geteisterd door financiële problemen. De Spaanse voetbalclub grijpt nu een laatste redmiddel aan om het voortbestaan te verzekeren. Het doet een beroep op haar supporters. Iedereen kan voor €0,122 een aandeel van Real Murcia kopen.

Real Murcia is niet de eerste, en zal ook zeker niet de laatste club zijn die via een uitgifte van aandelen extra kapitaal hoopt op te halen. In Nederland kennen we bijvoorbeeld ‘De Vrienden van Feyenoord’, een groep investeerders die Feyenoord begin dit decennium min of meer behoedde voor een faillissement. Maar er zijn natuurlijk veel meer voorbeelden.

Denk aan Real Betis waar clubicoon Joaquin voor ruim een miljoen euro ongeveer 2% van de aandelen van de club in handen kreeg. Of wat te denken van de zogenaamde fan-owned clubs als FC United of Manchester. Deze club is door supporters van Manchester United opgericht uit protest tegen de overname van hun club door de Amerikaan Malcolm Glazer. FCUM heeft door de uitgifte van aandelen zo'n 2 miljoen pond binnen kunnen krijgen. Iedere aandeelhouder heeft één stem, ongeacht het aantal aandelen. Zo bepalen zij onder meer wat ze voor hun seizoenkaart betalen en hoeveel spelers mogen verdienen.

Uit nood geboren

Bij Real Murcia is de uitgifte van aandelen uit nood geboren. De Spaanse club verkeert al jaren in financiële problemen. In 2014 werd het al eens divisie teruggezet (en kreeg het een boete van €180.000) omdat er een belastingschuld van €13 miljoen was. Sindsdien heeft Real Murcia geprobeerd externe financiers aan de club te binden, maar dit resulteerde (nog) niet in een verbeterde financiële positie.

Onlangs kwam naar buiten dat zowel het personeel als de spelers van Real Murcia al maanden wachten op hun salaris. In wat een laatste reddingspoging lijkt, is nu een uitgifte van aandelen aangekondigd. Voor het bedrag van €0,122 kunnen supporters al een aandeel kopen.

'Ongekende mijlpaal'

De Raad van Bestuur van Real Murcia schrijft in een brief aan de supporters: ‘Er gaat een koerswijziging plaatsvinden. De volgende aandeelhoudersvergadering zal een keerpunt zijn. Een ongekende mijlpaal. En het zal de bestemming van Real Murcia markeren. Het mandaat dat we hebben ontvangen is om de club terug te geven aan haar leden. De Raad van Bestuur droomt van een aandeelhoudersvergadering vol met toegewijde en betrokken partners.’

Inmiddels hebben 360.440 mensen al een aandeel gekocht, meldt Real Murcia. Het is de vraag of deze reddingspoging wel zal slagen. Maar mocht het lukken, dan is dit het ultieme voorbeeld van fan engagement. #hazlotuyo

Headerfoto: Wikimedia (CC 3.0) Sebasgs