Moeten we het Sportgala vervangen door een Top 2000 voor de sport?

Vanavond staat weer in het teken van het jaarlijkse NOS | NOC*NSF Sportgala. Zoals ook elk jaar houdt dit de gemoederen in de sportwereld weer aardig bezig, want waarom is Kiki Bertens niet geselecteerd maar haar coach wel? En waarom 4 vrouwen en 'maar' 3 mannen? Het blijft toch elke keer weer appels met peren vergelijken. Want waarom is de ene sportprestatie beter dan de andere? Hoe zorg je ervoor dat die ene sporter de kroon op haar werk krijgt die het écht het meest verdient? Moeten ze het Sportgala dan maar afschaffen? Of is het een idee om een grote show te maken met alleen maar alle sportieve hoogtepunten? Zoals de Top 2000, dat iedereen mag stemmen en we een week lang mogen genieten van al het moois dat sport te bieden heeft.

In Women's Next schrijven Suuz Amijs en Anouk Dijkhoff over zaken die hen opvallen in de vrouwensport. Welke ontwikkelingen vinden er plaats en welke trends zijn waarneembaar? Suuz en Anouk praten je helemaal bij!

Wat ons betreft een prima plan om de kerstdagen mee door te komen. Ook omdat we dan van iedereen mogen genieten, ongeacht het toernooi of de kleur van de medaille.

Hoewel het appels met peren vergelijken is, zijn er vanavond wel vier terechte genomineerden. Want wat hebben we genoten in PyeongChang van de twee dames op het ijs en de hele zomer van de andere twee op de weg. Vast en zeker komt er vanavond weer een mooie top 10 voorbij met de absolute hoogtepunten. In deze blog ga ik daarom niet in op de genomineerden van vanavond, maar op een aantal onderbelichte sportprestaties van afgelopen jaar. Omdat ik vind dat elke sportprestatie op topsportniveau uniek is, of je daar nu een nominatie mee verdient of niet. Mijn eigen top 5:

1. Waterpolo dames – (eindelijk) EK-goud

Eindelijk is het 'finalesyndroom' doorbroken; de Nederlandse waterpolo dames veroverden in juli goud op het EK in Barcelona. Onder leiding van coach Arno Havenga versloegen ze in de finale Griekenland met 6-4. Voor het eerst in 25 jaar is Nederland weer de beste van Europa. Een unieke prestatie, want daarmee is Nederland nu het succesvolste land ooit in de historie op het EK.

2. Celine van Duijn – Goud vanaf 10 meter

In augustus verraste Celine van Duijn (25) heel Nederland door goud te pakken vanaf de 10-metertoren op het EK in Edinburgh. Van Duijn steeg in de finale boven zichzelf uit. Na vijf sprongen liet ze in de slotsprong favoriet Noemi Batki achter zich met een totaalscore van 319,10 tegenover 315.

De voormalig turnster uit Amersfoort is hiermee de eerste Nederlandse die EK-goud wint op dit onderdeel. Iemand die dus zeker in dit rijtje thuishoort. Hopelijk kunnen we haar komend jaar ook via social media volgen richting Tokyo2020.

3. Noa Diorgina Man – Zilver bij World Cup Freerunnen

Nog een spetterende verrassing van afgelopen jaar: parkourgirl Noa Diorgina Man. Met haar 13 jaar pakte ze zilver bij de vrouwen (!) tijdens de World Cup Freerunnen in Zweden. Noa werd eerder dit jaar Nederlands kampioen bij de dames en mocht nu voor het eerst meedoen aan een internationale wedstrijd. Ondanks het feit dat ze eigenlijk 14 jaar moest zijn om mee te doen aan de Air Wipp Challenge, behaalde ze toch maar mooi het zilver.

Met deze knappe prestatie weet ze ook meteen de sport op de kaart te zetten die in Nederland, vooral onder jonge meiden, nog niet heel bekend is. Eén ding is zeker: we gaan komend jaar zowel van Noa als van freerunning en parkour horen.

Bekijk hier haar inzending voor de Air Wipp Challenge 2018:

4. Marlène van Gansewinkel – Goud EK Atletiek (100 en 200 meter)

Marlène werd vorige week verkozen tot Para Atleet van 2018 tijdens het Atletiekgala in Utrecht. Met twee keer goud (inclusief wereldrecord) en zilver op het EK is dit dan ook een verdiende prijs. Ze won op het EK Atletiek goud op de 100 en 200 meter en pakte ook nog eens zilver bij het verspringen.

Een knappe prestatie waarmee ze het para atletiek naar een hoger level tilt. Vooral als je bedenkt dat ze twee jaar geleden vooral meedeed als verspringster en daarmee brons pakte op de Paralympische Spelen in Rio. Op naar Tokyo!

5. Susan Krumins – Teamgoud EK Cross

2018 was een mooi jaar voor Susan Krumins. In augustus pakte ze zilver op de 10.000 meter bij de Europese atletiekkampioenschappen in Berlijn. Afgelopen maand kwam hier nog teamgoud bij op de Europese crosskampioenschappen in Tilburg. Susan werd kopvrouw van de Nederlandse vrouwenploeg, nadat Sifan Hassan zich noodgedwongen moest afmelden. Helaas finishte ze zelf als vierde en kon haar succesvolle atletiekjaar niet bekronen met een medaille. Nederland wel goud in het landenklassement door onder andere de resultaten van Susan Krumins en Maureen Koster. In de categorie tot 20 jaar pakte de Nederlandse vrouwen zilver.

Wederom een mooie ontwikkeling die laat zien dat we de komende jaren nog veel van de atletiekvrouwen gaan horen. En hopelijk gaan we ze ook terugzien in de nominaties voor het Sportgala volgend jaar!

Women's Next Awards

Volgende week blikken we nog één terug op alle sportieve campagnes van 2018. Wat was de leukste campagne met een sportvrouw in de hoofdrol? Welke atleet presteert het best op social media? En wat kunnen we meenemen naar het nieuwe sportjaar? Voor nu veel kijkplezier vanavond, want wie het ook wordt, we mogen trots zijn op alle prestaties en genomineerden!

ZIE OOK: Dit waren de meest opvallende vrouwelijke sporttrends van 2018

Headerfoto: katacarix / Shutterstock.com