The Taylor Swift-effect als kans en risico voor de NFL

Who’s more succesfull? Dat is de discussie die in de Verenigde Staten door voornamelijk mannelijke NFL-fans en vrouwelijke Taylor Swift-fans op grappige Instagram-reels wordt uitgevochten. Swifties beargumenteren dat het van liefdadigheid van hun idool getuigt om een zogenaamd onbekende NFL-speler in haar spotlight toe te laten. Fans daarentegen van ’s lands populairste sport kunnen het niet geloven dat Travis Kelce, een van de bekendste spelers van de league, zo weinig erkenning krijgt. De waarheid op de vraag wie bekender is doet er uiteraard niet toe. Zowel Swift als Kelce - en daarmee de NFL - scoren deze dagen aandacht op een manier waarop zelfs de indrukwekkendste touchdown dat nooit zou kunnen.

Zowel het sport- als muziekminnende deel van de Amerikaanse bevolking is momenteel in de ban van de romance tussen Taylor Swift en Travis Kelce. De geruchten deden al even de ronde, maar alles ontplofte toen de popster afgelopen weekend opdook in de family box van Kansas City Chiefs. De populairste artieste van het moment zat naast moeder Kelce en juichte hartstochtelijk toen de tight end van de thuisploeg een touchdown scoorde. Tot zover niets meer en minder dan een relatie tussen twee beroemdheden, zou je denken. Ware het niet dat er vraagtekens worden gezet bij de echtheid van deze liefdesverhouding.

Album en podcast

Volgens sommigen ligt het er te dik bovenop dat Swift en Kelce elkaar gevonden hebben. Beiden zouden omwille van commerciële belangen gebaat zijn bij een liefdesverhouding. Taylor Swift staat aan de vooravond van de re-release van haar album '1989' en start volgend jaar haar World Tour. NFL-ster Travis Kelce kende een succesvol seizoen door met zijn club de Super Bowl te winnen en heeft samen met zijn broer Jason Kelce (Philadelphia Eagles) een succesvolle eigen podcast. Hoewel beiden sterren in hun eigen gebied al aan de top staan, is er nog genoeg te winnen door juist bij andere doelgroepen aan bekendheid en populariteit te winnen. Kelce zag zijn aantal social media volgers met 300.000 toenemen binnen de 24 uur na de wedstrijd waarbij Swift aanwezig was en zijn shirt schoot de top 5 binnen van bestverkochte NFL-shirts; The Taylor Swift-effect.

De NFL als filmscript

En ook de NFL spint er garen bij. Nooit eerder kreeg de league zoveel aandacht van vrouwen die voorheen geen enkele interesse hadden in de competitie. Op TikTok leren Swifties elkaar nu de Football-regels en uiteraard is de NFL er als de kippen bij om zich te mengen in deze online conversaties. Wereldwijd haalt de relatie het nieuws, terwijl in landen als Nederland en België er normaal gezien enkel aandacht is voor de NFL wanneer de Super Bowl in aantocht is. Wie dergelijke impact bekijkt zou haast kunnen vergeten dat er ook potentiële imagoschade op de loer ligt.

Is het allemaal te mooi om waar te zijn? In de VS zijn ze niet verlegen om een relatie in te zetten als PR-stunt. Sterren die elkaar vinden net op het moment wanneer ze een nieuwe film of album uitbrengen; het is schering en inslag. Toen in februari 2023 een ex-NFL speler, Arian Foster, tijdens een interview verklaarde dat hij tijdens zijn carrière scripts kreeg waar hij zich aan diende te houden tijdens wedstrijden, ontstond commotie over het al dan niet fake-gehalte van de NFL. Was het eigenlijk allemaal niets meer dan een variant van een WWF-gevecht waarbij vooraf al was bepaald wie zou winnen? Omdat die claim zo absurd is gebruikte NFL het zelf als een gimmick in haar promovideo bij de start van het nieuwe seizoen waarin de spelers en coaches als zogenaamde acteurs mee brainstormden over het verloop van het nieuwe seizoen.

Maar ook al zou de relatie tussen Swift en Kelce een door marketingstrategen uitgewerkt plan zijn, we zullen het waarschijnlijk nooit te weten komen. Mocht de relatie straks stuklopen, bestaat het risico dat de Swift-fans zich gaan afkeren van haar oude vlam, en daarmee ook de sport. Voor wie niet bekend is met het werk van de jonge zangeres, ze schrijft erg vaak liedjes over haar ex-vriendjes en niet altijd met de focus op de goede herinneringen. De NFL kan dus maar beter hopen dat de relatie nog minstens blijft duren tot 11 februari 2024. Die avond zal in Las Vegas de Super Bowl plaatsvinden. Kansas City Chiefs hoopt er te kunnen strijden voor de felbegeerde Lombardi Trophy. Usher treedt op tijdens de halftime show. En wie weet, met een gastoptreden van Taylor Swift? Dat zou de kers op de taart zijn van wat nu al het meest mediagenieke seizoen ooit belooft te worden van de sportcompetitie, die er als geen ander in slaagt verhalen te brengen die beter lijken dan het best geschreven script.

Credits headerafbeelding: ANP.