Tim Visser weet met eigen jeugddag Nederlandse kinderen warm te maken voor rugby

Rugby wint de laatste jaren sterk aan populariteit in Nederland, met name onder kinderen. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan de ‘Nederlandse Schot’ Tim Visser. De in De Bilt geboren rugbyspeler, die vorige week aankondigde te stoppen met professioneel rugby, organiseert al vijf jaar een jeugddag om jongeren in aanraking te laten komen met rugby. Op 29 juni vindt in Amsterdam de zesde, en laatste, editie plaats. Hoe Tim de Nederlandse jeugd warm weet te maken voor rugby.

Tim is al een decennium lang een ware ambassadeur van rugby. Hij is de eerste Nederlandse rugbyer die in de finale van de European Cup speelde en deelnam aan het WK rugby met Schotland. Maar vanwege blessures en zijn gezin stopt 'Dutch Delight' met rugby. Ik hoop dat ik de Nederlandse kinderen heb laten zien dat er een mooie internationale rugbycarrière mogelijk is, mits je er professioneel voor werkt en leeft. De belangrijkste boodschap aan Nederlandse kinderen is dan ook om vooral te gaan rugbyen en ze te laten zien dat er ook in het rugby fantastische finales zijn om van te kunnen dromen. Er is meer dan alleen voetbal!"

Om de Nederlandse kinderen ook nog live in aanraking te laten komen met de top rugbyspeler organiseert Tim zijn eigen, laatste ‘Tim Visser Jeugddag’ op zaterdag 29 juni op het sportpark van de Nederlandse Rugby Bond in Amsterdam. Kinderen in de leeftijd van 6-16 jaar zullen de gehele dag begeleid en getraind worden door topspelers uit de Nederlandse en Engelse Premiership.

De dag wordt mede mogelijk gemaakt door Matrix; de fitness specialist die de rugbyende kinderen graag voorziet van de juiste krachtoefeningen, en de jeugd eveneens wil bijbrengen dat de oefeningen op de juiste manier uitgevoerd moeten worden om zo blessures en overbelasting te voorkomen.

Droom levend houden

Tim is Nederlands beste rugbyspeler en komt dus voor de zesde keer na zijn lange seizoen naar de Nederlandse velden om de kinderen een leuke rugby dag te bezorgen. Er wordt de hele dag getraind in kleine groepen die worden ingedeeld op leeftijd. De kinderen roteren gedurende de dag van oefening naar oefening. Bij iedere oefening komen ze een toptrainer of rugbyheld tegen. Tim krijgt het ieder jaar weer voor elkaar om 25 trainers als begeleider op de velden te zetten om hun kennis en spelvreugde te delen met de toekomstige helden.

Het gaat er niet om dat je goed bent op deze dag, maar dat je plezier hebt in de sport. Aan het einde van de dag is er ook een heuse persconferentie waar de kinderen vragen kunnen stellen die menig sportjournalist niet durft te stellen aan de rugbyhelden.

"Ik word vaak gevraagd om mij in te zetten voor verschillende charity doeleinden, maar dit eigen event past het beste bij mij en vervult ook de behoefte van het Nederlandse rugby; het opleiden en stimuleren van de rugbysport in Nederland", stelt Tim. "Je kunt in het rugby niet als eenling een heel team hogerop brengen, vandaar ook mijn eerdere keuze om voor Schotland uit te komen. De publiciteit die ik de laatste jaren heb gekregen terwijl ik in het buitenland speelde is veel meer waard voor de toekomst van het Nederlandse rugby. Ik houd de dromen om te schitteren in een groot rugbystadion levend."

Tim brengt ieder jaar minimaal twee topspelers uit de Engelse competitie naar Amsterdam. Deze spelers zijn de toppers uit het team van de All Blacks, Engeland of Zuid-Afrika en komen met Tim mee vanwege de goede relatie en het wederzijds respect. De spelers zelf komen ook uit grote rugbylanden en zien dit ook als een stukje ontwikkelingswerk.

Eenmaal in Nederland kijken de spelers hun ogen uit en zijn ze uren bezig om de kinderen tevreden naar huis te laten gaan met een handtekening en selfie.

Messi bij de Frenkie de Jong Jeugddag

Even een uitstapje naar de voetbalsport; zie je het al voor je dat volgend jaar onze Frenkie de Jong een jeugddag organiseert en hij ook Lionel Messi en Gerard Pique meeneemt? Nee, dat kan alleen in het rugby waar de kinderen nog respect hebben voor de tegenstander en scheidsrechter. Deze omgangsvormen wordt de kinderen al tijdens de eerste training bijgebracht. Ook de ouders wordt erop gewezen dat ze beter thuis kunnen blijven dan naast het veld aanwijzingen geven aan hun kroost.

Samenwerking met de Nederlandse Rugby Bond

De rugbybond is een van de kleinste bonden in Nederland en werd enkele jaren geleden nog nipt gered van een faillissement. Tim werkt nu nauw met hen samen. Hij krijgt jaarlijks ruim 200 kinderen met ouders uit het hele land naar Amsterdam via online promotie. Werkend met een klein budget en de steun van enkele sponsoren, het programma get into rugby, zijn ouders en zijn management.

De rugbybond maakt een sterke groei door sinds het WK van 2015 werd omarmd door RTL7. Ruim zes weken rugby op tv met analyses van JayJay Boske en een video-dagboek uit het Schotse trainingskamp gemaakt door Tim zelf, zorgden voor veel positieve aandacht. Dit jaar vindt het WK in Japan plaats en heeft Ziggo de uitzendrechten, waardoor de duels helaas niet voor iedereen te bekijken zijn.

Inmiddels telt de rugbybond ongeveer 16.000 leden, waarvan 7.800 kinderen, mede dankzij de Tim Visser Jeugddag. Een prestatie om trots op te zijn!