Trots op TeamNL

Nog één keer wil ik terugblikken op afgelopen sportzomer. Als je een grote passie hebt voor sport, was deze zomer er één om je vingers bij af te likken. Naast Rio 2016 waren de EK Atletiek, het EK voetbal en natuurlijk de Tour de France de meest in het oog springende sportevenementen deze zomer.


SPECOTour 2016: van 3 t/m 7 oktober volgt elke dag een column van één van de verbonden SPECO-docenten.


Mijn TV, iPad en iPhone hebben overuren gedraaid en ik had regelmatig last van vierkante ogen. Maar dat heb ik er graag voor over. Sport is emotie en raakt je keer op keer. Toen Tom Dumoulin in de stromende regen als eerste over de streep kwam in de Koninginnenrit van de Tour had ik overal kippenvel. Het meest emotionele moment van deze sportzomer was voor mij de olympische wegwedstrijd voor vrouwen bij het wielrennen. De dramatische valpartij van Annemiek van Vleuten en het uiteindelijke goud van Anna van der Breggen leidde bij mij en vele anderen tot een achtbaan aan emoties. Ook nu bleek weer dat drama en heroïek dicht bij elkaar liggen in de sport.

Als ik de balans opmaak van deze sportzomer overheerst bij mij de trots. Jarenlang telden we niet meer mee op de fiets. Maar met Tom Dumoulin, Bauke Mollema, Wout Poels, Steven Kruijswijk, Robert Gesink, Dylan Groenewegen en Niki Terpstra hebben we weer renners die in de prijzen rijden. Prijzen pakken doen onze wielerdames al jaren. Ook op de Olympische Spelen blonken de Oranje Vrouwen uit met Anna van der Breggen en Elis Ligtlee als blikvangers.

In de moeder der sporten, atletiek, behaalden we decennia lang geen grote successen meer. Hoe anders is het nu met Dafne Schippers, het boegbeeld van de Nederlandse Olympische equipe. Na haar twee gouden medailles bij de EK Atletiek behaalde ze in Rio zilver op de 200 meter. Een geweldige prestatie! Het absolute hoogtepunt voor Nederland in Rio was wat mij betreft het goud van Sanne Wevers. Turnen is een mondiale sport waar de concurrentie moordend is. Als het je dan lukt om op een 10 cm brede balk je zenuwen in bedwang te houden en een geweldige en gracieuze oefening neerzet, ben je een groot kampioen.

In totaal behaalde TeamNL negentien medailles in Rio de Janeiro waaronder acht gouden. Ja, net geen top 10 in de medaillespiegel en niet de gewenste 21 medailles of meer. Maar wat een geweldige prestatie voor zo’n klein kikkerlandje! Iets waar alle Nederlanders ontzettend trots op mogen zijn!

SPECOTour 2016

Vierde en laatste column uit de serie 'SPECOTour 2016'. De SPECOTour is een speciale onderwijsweek voor studenten van de opleidingen SPECO Sportmarketing en SPECO Sportcommunicatie (Fontys Economische Hogeschool Tilburg). Elke dag wordt er ingezoomd op verschillende (actuele) thema's in de sportwereld, waarbij professionals uit het werkveld hun visie en ervaringen met studenten delen. Op SportNEXT wordt in de week van 3 t/m 7 oktober een column van één van de docenten gepubliceerd. De column speelt in op het (centrale) thema van de dag. Wil je niets missen van de SPECO Tourweek? Volg dan het Twitteraccount @SPECOTour.