Overzicht transfermarkt: opnieuw veel records gesneuveld

De stofwolken op de transfermarkt in het voetbal zijn weer opgetrokken. Opnieuw werden er diverse records gebroken. Het gaat allang niet meer over miljoenen, maar over miljarden. Met de Premier League als aanjager blijven de bedragen maar stijgen. En ook in de Eredivisie werd een nieuw record neergezet. SportNEXT maakt de balans op.

Op 9 juni opende de transferwindow officieel voor Premier League-clubs. In Spanje, Italië en Duitsland moesten de clubs wachten tot 1 juli. Zoals te doen gebruikelijk begon het balletje pas redelijk laat met rollen en werden vooral in augustus enorm veel transfer afgerond.

De grootste transfer deze zomer was de overgang van Paul Pogba van Juventus naar Manchester United. De Fransman verkaste voor maar liefst 105 miljoen euro van Italië naar Engeland en werd daarmee de duurste speler ter wereld. Hij troefde zo Gareth Bale af, die in 2013 voor 101 miljoen euro door Real Madrid werd aangetrokken.

Er vond deze zomer nog een toptransfer plaats: Juventus betaalde 90 miljoen euro aan Napoli voor de Argentijn Gonzalo Higuain. De spits werd daarmee de op drie na duurste speler ter wereld.

Top tien duurste transfers aller tijden

Nr Naam speler Van club Naar club Bedrag (in mln euro's) Jaar
1 Paul Pogba Juventus Manchester United 105 2016
2 Gareth Bale Tottenham Hotspur Real Madrid 101 2013
3 Cristiano Ronaldo Manchester United Real Madrid 94 2009
4 Gonzalo Higuain Napoli Juventus 90 2016
5 Neymar Santos FC Barcelona 88,2 2013
6 Luis Suarez Liverpool FC Barcelona 84,7 2014
7 James Rodriguez AS Monaco Real Madrid 80 2014
8 Angel di Maria Real Madrid Manchester United 75 2014
8 Kevin de Bruyne VfL Wolfsburg Manchester City 75 2015
9 Zinédine Zidane Juventus Real Madrid 73,5 2001
10 Zlatan Ibrahimovic Internazionale FC Barcelona 69,5 2009

Bron: Transfermarkt.de

Wat opvalt aan het lijstje is dat de kopende club eigenlijk altijd uit Spanje of Engeland komt. Met Juventus staat er nu (eindelijk) weer een Italiaanse ploeg in de top tien.

Maar wie verder dan alleen de top tien kijkt, ziet dat Engelse teams tegenwoordig de hoogste transferbedragen op tafel liggen. Alleen Manchester City haalde deze zomer al voor meer dan 200 miljoen euro aan nieuwe spelers en is daarmee de big spender van de afgelopen transferperiode.

Het is daarom niet verwonderlijk dat de Premier League de ranglijst aanvoert van competities waar het meest werd uitgegeven aan transfers. De ploegen uit de Engelse hoogste divisie gaven voor het eerst meer dan 1 miljard pond uit aan nieuwe spelers in de zomerse transferperiode. Het oude record stond op 870 miljoen pond. Dat bedrag werd vorig seizoen betaald tijdens de zomerse transferperiode. 

Het recordbedrag dit jaar is een gevolg van een lucratieve deal met Sky over de uitzendrechten van de Premier League. De clubs hebben meer geld dan ooit te besteden. Opvallend is dat zelfs de clubs in het Championship (het op één na hoogste niveau in Engeland) meer uitgaven dan bijvoorbeeld de Franse of Russische clubs.

Top vijf competities met hoogste uitgaven afgelopen transferperiode

Nr Competitie Bedrag 
1 Premier League 1,42 miljard euro
2 Serie A 706 miljoen euro
3 Bundesliga 553 miljoen euro
4 Primera Division 472 miljoen euro
5 Championship 247 miljoen euro

Bron: Transfermarkt.de

Top vijf cubs met hoogste uitgaven afgelopen transferperiode

Nr Club Bedrag (in mln euro's)
1 Manchester City 213
2 Manchester United 185
3 Juventus 162,5
4 Chelsea 141,3
5 FC Barcelona 122,75

Bron: Transfermarkt.de

De Eredivisie neemt de dertiende plaats in wat betreft uitgaven deze zomer. In totaal werd er 39,5 miljoen euro gespendeerd aan nieuwe spelers. Hakim Ziyech was de duurste speler met een transferwaarde van ongeveer 11 miljoen euro.

Duurste transfers in Eredivisie afgelopen transferperiode

Nr Speler Van club Naar club Bedrag (in mln euro's)
1 Hakim Ziyech FC Twente Ajax 11
2 Bart Ramselaar FC Utrecht PSV 6
3 Matteo Cassierra Deportivo Cali Ajax 5,5
4 Davinson Sanchez Atletico Nacional Ajax 5
5 Nicolai Jörgensen FC Kopenhagen Feyenoord 3,5

Hoewel er geen recordbedragen werden betaald in Nederland, registreerde de KNVB wel een recordaantal transfers in de zomerperiode: 582. Dat zijn vijf transfers meer dan vorig jaar.


Foto: Twitter @ManUtd