Paralympische verleiding, de mooiste reclamecampagnes in Rio

De Paralympische Spelen zijn inmiddels begonnen. Traditioneel gezien krijgen deze Spelen (helaas) minder aandacht, maar naar mijn mening onterecht. Als er mensen zijn die extra barrières moeten overwinnen om succes te behalen, zijn dit wel de paralympiërs. Wat zij doen is extra bijzonder. Gelukkig krijgen de Paralympische Spelen wel steeds meer aandacht in de media en daarbij staan de paralympische sporters zelf ook meer in de spotlights, met als heldin Marlou van Rhijn. Merken geven de Paralympische Spelen eveneens steeds meer aandacht. Helaas geldt dit (nog) niet voor alle merken en zeker nog niet in dezelfde verhouding als voor de Olympische Spelen. Hieronder een overzicht van de merken die er wél mee bezig zijn.

Samsung #DoWhatYouCant

Samsung is trotse sponsor van degenen die barrières doorbreken en laat verschillende atleten (ook niet paralympiërs) zien die deze barrières hebben doorbroken. Samsung laat zien wat Jessica Gallagher allemaal niet zou kunnen: het niet kunnen leiden van een normaal leven, niet onafhankelijk kunnen zijn, niet kunnen sporten, nooit wereldkampioen kunnen zijn. En dat alles, omdat ze niet kan zien. Maar het enige wat ze nu kan zien, zijn kansen. Dit is onderdeel van de #DoWhatYouCant campagne van Samsung waarin ook andere sporters barrières hebben overwonnen.


Samsung Blind Cap

Zwemmen voor blinden is sinds 1960 een paralympische sport en sindsdien is er weinig veranderd in de sport. De zwemmers worden door hun coach aangetikt met een stok als ze moeten keren in het zwembad. Samsung wilde als technologisch partner hier verandering in brengen en komt met de Blind Cap, een nieuwe badmuts. De badmuts kan trillen als de zwemmers moeten keren. Tegelijk kan de coach ook via een app met bluetooth signalen doorgeven aan de zwemmer om de binding met de coach en de zwemmer te behouden.


BMW - Josh George

De campagne van BMW begint met Josh George die zegt: "Deze stoel is er om dingen kapot te maken… Zoals regels, stereotypen en wereldrecords." Hij vervolgt dat 'beperkingen' alleen een woord is, dat een 'swooshing' geluid maakt als je er voorbijraast. BMW laat Josh zien in zijn speciaal door hun ontwikkelde rolstoel terwijl hij vertelt over winnen, het doorbreken van barrières. "Als alles kapot is gemaakt, hebben we iets bijzonders gemaakt: The Ultimate Driving Machine", aldus George.


Channel 4 - We’re The Superhumans

Channel 4 heeft een vervolg gemaakt op haar succesvolle 2012 campagne 'Meet The Superhumans'. In het vervolg 'We’re The Superhumans' viert Channel 4 niet alleen de atleten, zoals zwemmers, voetballers en schermers maar ook niet-atleten zoals muzikanten, dansers en kinderen die voetbal spelen en springen op een trampoline. De sport scènes worden afgewisseld met mensen die alledaagse dingen aan het doen zijn, zoals het verwisselen van luiers door een vrouw met haar voeten, of notities schrijven met haar tenen terwijl ze aan de telefoon zit.

De campagne laat zien welke (dagelijkse) uitdagingen worden overwonnen en hoe bijzonder en krachtig dat is.


Nissan #DoItForUs

Nissan heeft met haar campagne #DoItForUs beide GB teams (Team GB en ParalympicsGB) bij elkaar gebracht rondom haar merk op een hele sympathieke en leuke manier. Nissan laat de atleten samenkomen en zoekt de interactie met hen en met het hele land. Ze vertellen meerdere verhalen die je hier kunt zien.


Chobani - #NoBadStuff

Chobani heeft voor haar olympische campagne #NoBadStuff veel aandacht besteed aan het selecteren van atleten die passen bij de merkwaarden van Chobani en zo hebben ze ook een paralympische atleet, Melissa Stockwell, toegevoegd aan de campagne.

 

Bekijk de video’s met alle atleten hier.

Paralympisch Team België

Het Belgisch Paralympisch Team zet de kracht en het bijzondere doorzettingsvermogen van de paralympische atleten centraal in haar campagne. De training begint als de wekker gaat, maar alles wat een paralympiër doet, is training. Ze moeten veel meer obstakels overwinnen en dat maakt ze bijzonder en extra krachtig. Ze verleggen hun grenzen. Niet alleen in sport, maar ook in de rest van het leven. Dat is de spirit van Rio.


Adidas - Daniel Dias Speed takes freedom

Adidas heeft een campagne gemaakt met de Braziliaanse paralympische zwemmer Daniel Dias die vertelt wat sport voor hem doet. Als hij zwemt en in het water ligt voelt hij zich vrij en gelijk aan ieder ander. Hij is dan snel en wil de beste zijn. Hij droomt van niets anders dan winnen en wil een inspiratie zijn voor anderen.


Ken je nog andere campagnes, voeg ze toe in de comments of laat het ons weten via Twitter met #sportnext.