Partij kiezen

Terwijl de politieke partijen nog volop campagne voeren, heeft Gijs de Jong zijn keuze al gemaakt. Hoewel hij Ajax en PSV bewondert kiest hij toch voor Feyenoord. Hij bespreekt dit niet (alleen) in huiselijke kring, maar deelt het via een column op de website van de KNVB met de buitenwereld. Dat zijn column gelezen is, werd de afgelopen dagen wel duidelijk. Tot Phillip Cocu aan toe ging het over het artikel van de directeur betaald voetbal van de KNVB.

"De KNVB wil laten zien wat er binnen de organisatie gebeurt. Een van de middelen is mijn column", aldus directeur Gijs de Jong tegen de NOS. Hij vertelde al enige tijd bezig te zijn met schrijven en hij heeft er plezier in.

Deze keer raakte de column enkele grote thema’s, namelijk Europees voetbal en de video-ref. Het laatste deel betrof de kraker Feyenoord-PSV en die zinnen kregen een persoonlijke lading mee van De Jong. Zonde dat dit helemaal niets te maken heeft met een inkijkje in de bossen van Zeist. Ik weet nu wel waar Gijs de Jong de schaal graag naartoe brengt, maar laat mij dat nu net niet interesseren…

Begrip winnen

"Dat de directeur van de KNVB zijn voorkeur doet gelden in zijn column is alsof hij afgedreven is van de werkelijke wereld"

Wanneer je boven de partijen staat, zoals de directeur van de KNVB, worden je uitlatingen altijd onder een vergrootglas gelegd. Na meer dan tien jaar ervaring bij de voetbalbond zal dit voor De Jong geen nieuws meer zijn. Dat hij zichzelf opwerpt als columnist vind ik positief. Ik vind een column überhaupt een mooi middel om fans een kijkje achter de schermen te geven. En andersom ook; er zal op termijn meer begrip ontstaan, want er wordt uitleg gegeven. Echter, dan moet de schrijver wel aangelijnd blijven en focus houden.

Met beide benen op de grond

We praten in Nederland allemaal veel en graag over voetbal begreep ik van De Jong. Nou, ik ben blij dat de KNVB-directeur liefde heeft voor de sport die hij voorzit. En dat voetballiefhebbers voorkeuren hebben is helemaal logisch.

Maar dat de directeur van de KNVB zijn voorkeur doet gelden in zijn onlangs opgestarte column is alsof hij afgedreven is van de werkelijke wereld. Het heeft niets te maken met hypocriet zijn. Het gaat er gewoon om dat de voetballerij weer met beide benen op de grond komt. Met de directeur voorop.


Headerfoto: Twitter @FCUpdate_nl