Pieter Zwart winnaar SPORTNEXT Sportjournalistieke Talent van het Jaar 2017

De jury van de SPORTNEXT Prijs voor het Sportjournalistieke Talent heeft Pieter Zwart van Voetbal International uitgeroepen tot dé belofte van het jaar 2017. Hij is daarmee de opvolger van Michel Abbink (toen NU.nl) en Fabian van der Poll (NRC), die respectievelijk de eerste en tweede editie van deze aanmoedigingsprijs wonnen.

Tegelijkertijd beseft de jury dat het woord 'belofte' voor Pieter weinig toepasselijk is. Hetzelfde geldt eigenlijk voor het woord 'talent' of 'aanmoediging'. Pieter Zwart timmert immers al sinds 2009 aan de weg met zijn eigen voetbalwebsite Catenaccio, en heeft in de afgelopen tien jaar een enorm trackrecord aan spraakmakende producties opgebouwd. Het leverde hem in 2016 al de Mercurs Belofte van het Jaar prijs op. Vorig jaar koos de jury van déze prijs voor een eervolle vermelding voor Pieter Zwart, maar dit jaar kon de jury gewoon niet om hem heen.

In 2017 zette hij als aanvoerder van VI-Pro (de online betaalplatform van Voetbal International), iets neer waar de meeste kranten en websites vooralsnog in falen. Een jongere doelgroep aanspreken die bereid is te betalen voor online journalistiek. Zwart geeft niet alleen leiding aan VI-Pro maar staat er zelf ook op het veld en produceert wekelijks een grote hoeveelheid journalistieke stukken van hoge kwaliteit. Als op zondagavond bijvoorbeeld Manchester City door Liverpool met 4-3 wordt opgerold, staat er de volgende ochtend al om 07.50 uur een lange en sterke tactische analyse van zijn hand online.

De gestaag groeiende hoeveelheid abonnees van platform VI Pro bewijst het gelijk én de kwaliteit van Pieter Zwart.

Veelzijdig

Zwart kan je zien als een representant van een nieuwe slag sportjournalisten. Hij is universitair opgeleid en dol op cijfers. Als er in de trainerswereld al sprake zou zijn van 'laptoptrainers', dan mag Zwart met een gerust hart een 'laptopjournalist' heten. Zijn ‘meten is weten’ staat daarbij in schril contrast met ervaringsdeskundigen die de sport al jaren op dezelfde manier benaderen. Hij jaagt met zijn wetenschappelijke analyses de traditionele voetbalwereld dan ook geregeld op de kast. Zijn vaste data-item bij het Ziggo tv-programma Rondo zorgde vaak voor opschudding bij de tafel vol traditionele analisten. Overigens laat Zwart met dit televisie-item ook zijn veelzijdigheid als journalist zien; naast schrijven en interviewen verstaat Zwart het vak van video-items maken.

Wat de jury betreft belichaamt Zwart het ideaalbeeld van een jonge sportjournalist van nu. Gedreven, secuur, analytisch, allround en innovatief. Mét een goede pen uiteraard. 

Over de prijs

De prijs voor sportjournalistiek talent is twee geleden in het leven geroepen omdat het vak van sportjournalist vergrijst. De instroom van jongeren - juist noodzakelijk om ons vakgebied vitaal te houden – stokt. Dat is de reden dat de stichting Nederlandse Sport Pers (NSP) samen met het magazine SPORTNEXT in 2015 een prijs voor de grootste belofte in de sportjournalistiek heeft ingesteld. Deze SPORTNEXT Prijs voor het Sportjournalistieke Talent van het Jaar moet de aandacht vestigen op de nieuwkomers en op de belofte die hun werk in zich herbergt.

De jury bestaat uit Theo Dersjant (docent journalistiek Fontys Hogeschool Tilburg), Martijn Hendriks (plaatsvervangend chef Nieuwsdienst NOS Sport) en Diana Kuip (sportcolumnist & journalist voor HELDEN, VI, AD, JFK, Men’s Health).


Headerfoto: Ronald Speijer