Puma ontwikkelt robot die strijd aan kan met Usain Bolt

Puma heeft een nieuwe manier bedacht om atleten te helpen bij hun trainingen: de BeatBot. Deze zelfrijdende robot volgt de lijnen op een atletiekbaan op ieder gewenst tempo. Het apparaat is zelfs even snel als Usian Bolt en kan ‘rennen’ op een maximale snelheid van 44 kilometer per uur; het huidige wereldrecord van de Jamaicaanse topsprinter.

Topatleten maken al gebruik van wearables om hun tijden te verbeteren en progressie te boeken. Je kunt je hartslag bijhouden of je looptechniek door middel van camerabeelden analyseren. Maar Puma gaat nog een stap verder en heeft nu de perfecte ‘tegenstander’ gecreëerd.

Grenzen verleggen

Het schoenenmerk ontwikkelde samen met het reclamebureau J. Walter Thompson New York de BeatBot. De robot kun je naast je laten lopen en helpt je grenzen te verleggen. De robot is uitgerust met negen infraroodsensoren zodat het de lijnen op de atletiekbaan volgt, heeft een snelheidsmeter, LED-verlichting en twee Go Pro-camera’s. Via een app kun je de robot instellen op een bepaalde snelheid die je wilt lopen. Zo heb je een fysieke weergave van de snelheden die je wilt halen.

Het idee achter de uitvinding van de robot is dat je volgens Puma sneller gaat lopen als er iemand is die sneller is dan jij. Directe competitie zorgt ervoor dat je net wat sneller loopt. Je kunt bijvoorbeeld proberen het wereldrecord van Bolt op de 100 meter (9,58) proberen te verbeteren.

Bolt vs robot

De BeatBot is voorlopig nog alleen beschikbaar voor teams en atleten die gesponsord worden door Puma. De kosten zijn namelijk nog erg hoog. Maar wellicht inspireert de robot van het sportmerk anderen om aan de slag te gaan.

Bolt deed in ieder geval al een wedstrijdje met de robot. In het filmpje hieronder zie je wie er wint.


Foto: YouTube/PUMA