Red Bull daagt sportfotografen & sportliefhebbers uit om mooiste actiefoto’s op te sturen

Tijdens het Sport & Media Nieuwjaarsdiner van de Stichting Nederlandse Sport Pers Service (NSP) en SportNEXT kreeg sportfotograaf Koen Suyk de eervolle prijs voor 'Mooiste Sportfoto van 2015' overhandigd. Suyk wist de jury te overtuigen met een schitterend kiekje van Alex Danson, waarop de Engelse hockeyster een snoekduik naar de bal maakt. Terwijl de inzendingen voor de Nederlandse prijs al van een uiterst hoog niveau waren, pakt Red Bull het deze maand nog groter aan met een internationale fotowedstrijd: wie heeft de mooiste extreme sports-foto in de wereld gemaakt? Nieuw dit jaar is dat niet enkel fotografen met professioneel apparatuur worden uitgedaagd om deel te nemen, maar iedereen met een smartphone of tablet al deel kan nemen aan de Red Bull Illume-contest. 

Extreme sports

Indien je deel wil nemen aan de wereldwijde fotocontest, moet je er wel snel bij zijn: je hebt nog tot 31 maart om je allermooiste sportfoto's op te sturen. Een kleine kanttekening: het gaat hier niet om kiekjes gemaakt langs het hockey- of voetbalveld, tijdens een hardloopwedstrijd of een andere veel uitgeoefende sport in Nederland. Nee, het gaat om de sporten waar Red Bull al jarenlang op focust en die ondertussen toch wel 'het dna' van de drankfabrikant vormen. Niet alleen met het sponsoren van de atleten, maar vooral met het organiseren en/of ondersteunen van sportevenementen voor zowel de top- als breedtesporter. Uiteraard hebben we het hier over de zogenoemde extreme sports


Foto ©: Dimitrios Kontizas / Red Bull Illume

Mobile maakt het toegankelijk voor breed publiek

Uiteindelijk zal een jury - bestaande uit 50 prominente beeldredacteurs, fotografen en andere professionals werkzaam bij grote internationale merken - de 55 beste inzendingen uitkiezen. Zij maken niet alleen kans op een eervolle vermelding en wereldwijde (pers)aandacht, maar dingen ook mee naar een voucher t.w.v. 60.000 dollar, electronica van Sony en/of een prijs aangeboden door een van de andere aangesloten Red Bull-partners. Bijzonder aan de 4e editie van de Red Bull Illume Image Quest 2016 (2007, 2010, 2013 en 2016..) is de toevoeging van een nieuwe categorie. Naast de 10 bestaande categorieën - Close Up, Energy, Enhance, Lifestyle, Masterpiece by Yodobashi, New Creativity, Playground, Sequence by Sony, Spirit  en Wings - is dit jaar ook Mobile  aan het lijstje toegevoegd. Dit laatste is toch wel bijzonder: niet alleen door het besef dat je anno 2016 ook met je smartphone of tablet fantastische sportfoto's kan maken, maar vooral doordat het een deur openzet naar een véél grotere doelgroep. Iedereen met een smartphone en een klein vleugje creativiteit kan al deelnemen aan de contest. 

11 categoriewinnaars en één overall-winnaar

Ik vind het fascinerend hoe extreme sports  fotografen altijd in staat zijn om schitterende foto's te maken in verschillende omgevingen, vertelt jurylid Amber Matsumoto, fotografie en multimedia manager bij Yahoo Sports. “Wedstrijden zoals Red Bull Illume geeft het publiek daarnaast de mogelijkheid om echt te genieten van de kunst die deze fotografen weten te maken. Uiteindelijk zal de jury 11 categoriewinnaars benoemen en één fotograaf tot overall-winnaar uitroepen. Deze finalisten worden door de hoeveelheid aan inzendingen (note: op dit moment zijn er al zo'n 7.329 foto's door 2.594 fotografen uit 93 verschillende landen ingezonden) pas tijdens de Red Bull Illume Winner Award Ceremony op 28 september 2016 in Chicago bekend gemaakt.

Meer informatie over de Red Bull Illume contest is te vinden op redbullillume.com


Foto 
©Marcelo Maragni / Red Bull Illume


Foto header: Nathan Smith / Christoph Schšch / Flo Hagena / Eric Berger & Éric Antoine - Red Bull Illume