Red Bull zet het wielrennen ‘op zijn kop’ met nieuw wielerconcept

De tijd dat Red Bull zich voornamelijk op extreme sports  richtte, is al geruime tijd voorbij. Vroeger bestond het portfolio van de energiedrankfabrikant voornamelijk uit spectaculaire evenementen zoals de Red Bull Air Race, City Race (Formule 1), Crashed Ice, Cliff Diving, het WK BMX, Knock Out etc. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer 'toegankelijke' sportevenementen aan toegevoegd met bijv. Wings for Life (hardlopen), de Zeepkistenrace in Valkenburg, het kampioenschap papieren vliegtuigjes gooien in Amsterdam en verschillende beachvolleybal-events. Dat Red Bull zich ook steeds meer op het 'grote publiek' wil richten met haar events, wordt na vandaag des te meer duidelijk: het komt nu met een eerste wielerevent in Nederland!

Red Bull: Kop over Kop

Uiteraard gaat het niet om een 'standaard' wielerwedstrijd waar simpelweg van punt a naar punt b wordt gekoerst. Red Bull heeft namelijk wél haar eigen sausje over de sport gegooid en introduceert een nieuw wielerconcept: Kop over Kop. Een tactische ploegentijdrit waar stoempers (renners die op kracht rijden), klimmers, knechten en sprinters elkaar nodig hebben om tot aan de finish te komen. Het vernieuwende aan het concept is dat de renners niet tegelijkertijd starten, maar één voor één tijdens de wedstrijd. Zo begint de kopman vanaf de start, waarna vervolgens de stoemper (na 15 km), klimmer (na 35 km), meesterknecht (na 65 km) en sprinter (na 85 km) aansluiten. Allen met een eigen taak om de ploeg over bepaalde punten heen te tillen, maar met één gezamenlijke doel: tegelijkertijd over de finish komen. 

De wedstrijd wordt gehouden op een afgesloten parcours in het Noorden van Drenthe (Roden). In totaal is het parcours 50 km lang, waardoor er twee rondes worden gereden. Voor een bedrag van 125 euro kun je een team inschrijven met 4 andere vrienden. Hierbij is het wél belangrijk dat je een team samenstelt waarin alle vijf de type renners (met eigen rollen) in terugkomen. Dit maakt het van de ene kant ook weer lastig. Wie stel je namelijk als kopman aan en kan geruisloos de 100 km uitrijden? Wie neemt er genoegen met een rit van 'slechts' 15 km om de ploeg klaar te stomen voor de eindsprint? Het vereist heel wat tactisch samenspel, waarbij het een uitdaging is om iedere renner zich in een bepaalde rol te laten schikken. Er komt dus meer bij kijken dan enkel een 'sterke trein' te samenstellen voor de complete rit.


Met Red Bull de Muur maakte het merk in België al een debuut in het wielrennen. 

Van extreme sports naar de gewone sporter

Hoe het evenement er verder uit gaat zien is nog niet bekend. Waarschijnlijk zal er naast een uitgestippeld parcours ook heel wat entertainment aan het evenement toegevoegd worden. Desondanks is het bijzonder dat Red Bull deze move maakt. Met Red Bull De Muur wist het in België nog echt het spektakel en een 'extreme sports'-jasje te behouden, maar ook dit evenement was toegankelijk voor iedereen die zich in wilde schrijven. Nu lijkt Red Bull met een nóg toegankelijker evenement te komen voor de 'gewone sporteren richt het zich niet langer meer op de echte durfals. Dat zag je min of meer met de Zeepkistenrace, Paper Wings, Beach Boys en Wings for Life, maar met dit evenement wordt het eens ter meer onderstreept. Het is daarom de vraag welke sporten hier de komende jaren nog bij zullen komen. 

Zet Red Bull de wielersport op zijn kop?

Organisatoren van (amateur)wedstrijden in het wielrennen kunnen in ieder geval hun hart vasthouden. Er is een nieuwe concurrent bij gekomen, die zich op een bepaalde manier toch weet te onderscheiden van de concurrentie. Want hoe je het wendt of keert: ook al is er aan het concept niet extreem veel gesleuteld, Red Bull is wél een van de weinige organisaties dat van tradities durft af te stappen en zonder moeite iets nieuws in de markt zet. Met een nieuwe ploegentijdrit is de eerste stap gezet, maar gaat Red Bull de wielersport van nog meer nieuwe impulsen voorzien? 

Zie voor meer informatie: RedBull.nl/kopoverkop