Schoonspringen: wie geeft het zetje om van de springplank te komen?

Springen vanaf een plank of platform in het water. Het klinkt simpel, maar emoties liggen op de loer. Denk maar eens terug aan het moment dat jij voor het laatst op het randje stond om een sprong in het diepe te maken. Dacht je aan het koude water? Of wellicht aan de kans dat je plat op het water terecht zou komen? Sommigen kunnen afstand nemen van deze gedachten. Uschi Freitag is een van hen. De Nederlandse schoonspringster maakte vijf sprongen van de 3 meterplank en eindigde als tweede in de EK-finale. Onbekend maakt onbemind. Wat heeft deze sport ons te bieden?

De naam van de sport schoonspringen heeft niet veel uitleg nodig. Het is een sport waarbij zo mooi mogelijk vanaf een plank of platform in het water gesprongen moet worden. Dit kan vanaf 1- en 3 meterplanken of van een zogenaamde springtoren op hoogte. De sprong wordt gevuld door salto’s en schroeven en eindigt in het water. De jury kijkt toe en oordeelt op basis van de factoren techniek, elegantie, souplesse, hoogte, afstand en netheid.

Flashback

Waar hebben we de strekking van dit verhaal eerder gehoord? Precies, in de wereld van de gymnastiek. 'Onze' Epke springt danwel niet van een plank, maar maakt wel degelijk salto’s en schroeven. In de turnsport noem je dit vluchtelementen. Bijna drie jaar geleden schreef ik op SportNEXT al eens over de overeenkomsten van de zwem- en turnsport. Naast de feiten dat beide sporten op veel plaatsen beoefend kunnen worden en toegankelijk zijn voor jong en oud, zie ik nu ook commerciële kansen. Wat kan balkspecialiste Sanne Wevers leren van schoonspringster Uschi Freitag en andersom? De een zoekt stabiliteit op een balk met een hoogte van 1.20 meter en de ander staat op een plank van 1 of 3 meter. Kan de turnsport het schoonspringen een duwtje in de rug geven?

Goed voorbeeld doet volgen

In de turnwereld (v) zijn het vaak de jongere vrouwen die de ranglijsten domineren. Dit vloeit voort uit het feit dat de belasting voor het lichaam enorm is. Veel turnsters pieken al rond hun 20e levensjaar, uitzonderingen daargelaten. Schoonspringen is veel minder belastend voor je lichaam, dus je kunt er langer mee doorgaan. Je ziet hier veel deelnemers tussen de 25 en 30 jaar. Wat nou als schoonspringen actief wordt ingezet als mogelijkheid om je turncarrière te vervolgen? 

'Het is nu de kunst om zoveel mogelijk spetters te maken om de bekendheid te vergroten'

Celine van Duijn is een voorbeeld van een vrouw die haar basis heeft gelegd binnen de turnsport. Ze leerde daar de technieken maar kreeg te maken met blessureleed. Ze maakte de overstap naar schoonspringen. Haar passie om grenzen te verleggen en dingen te doen die bijna onmogelijk zijn, vindt ze ook terug in haar nieuwe sport. Haar lenigheid, kracht en techniek ontwikkelt ze door om ook bij het schoonspringen de top te halen.  

‘En hij staat!’

Een medaille alleen is vaak niet genoeg om de aandacht voor een onbekende sport voor langere tijd te behouden. Commentator Hans van Zetten heeft met zijn beschrijving van de rekstofoefening van Epke Zonderland op de Olympische Spelen in Londen extra aandacht gegenereerd voor de turnsport. Deze combinatie bleek goud waard en heeft de impact van de turnsport bij media en bij het grote publiek vergroot. De medaille van Freitag bij het schoonspringen was de eerste in 21 jaar voor Nederland. Het is nu de kunst om zoveel mogelijk spetters te maken om de bekendheid te vergroten. Wat mij betreft met behulp van de turners en turnsters van de gymnastiekunie.


Foto header: Twitter @aadvangroningen