Serena Williams best verdienende sportvrouw ter wereld

Serena Williams was het afgelopen jaar de grootverdiener onder de sportvrouwen. De Amerikaanse tennisster loste Maria Sharapova af als nummer één. De 21-voudig Grand Slam-winnares verdiende de afgelopen twaalf maanden 28,9 miljoen dollar, ongeveer 25,4 miljoen euro. Het is pas de tweede keer in haar carrière dat de 34-jarige Williams de best verdienende sportvrouw is.

Williams stond jarenlang in de schaduw van Sharapova, die de lijst van Forbes maar liefst elf jaar lang aanvoerde. Maar de Russin is door een meldoniumaffaire al maanden niet meer in actie gekomen en zag bovendien haar sponsorinkomsten teruglopen.

Williams kende daarentegen een uitstekend jaar. Ze won drie van de vier Grand Slams en haar uitstekende prestaties zijn ook aantrekkelijk voor veel bedrijven. Bovendien ontving ze door haar vele toernooiwinsten lucratieve bonussen van Nike en Wilson en kon de nummer één van de wereldranglijst rekenen op mooie vergoedingen voor haar deelname aan het toernooi van onder meer de Indian Premier Tennis League en evenementen in New York, Puerto Rico en België.

Williams wordt gesponsord door meer dan twaalf merken en en is ook de koningin van social media. Ze had meer dan 200 posts op Facebook, Instagram of Twitter in het afgelopen jaar waarbij ze een merk promootte.

Sharapova

Sharapova staat ondanks het feit dat ze de laatste maanden vaak negatief in het nieuws kwam en niet meer op de tennisbaan stond, nog steeds tweede op de lijst van best verdienende sportvrouwen. Haar inkomen buiten de baan ging maar met 3 miljoen dollar omlaag naar 20 miljoen dollar. Maar de verwachting is dat haar inkomen in het komende jaar veel verder zal afnemen omdat merken als Nike en Head de Russische veel minder hoeven uit te betalen omdat ze niet aan het minimum aantal toernooien zal komen dat in de contracten is afgesproken. Bovendien wilde Tag Heuer het contract met Sharapova niet verlengen nadat ze positief testte op meldonium en raakte ze ook American Express als sponsor kwijt.

De grootste klap voor Sharapova kwam echter uit haar prijzengeld. Waar ze vorig jaar nog 5 miljoen dollar op de baan verdiende, zakte dat dit jaar naar 1,9 miljoen dollar. Niet gek als je bedenkt dat ze in maart een voorlopige schorsing kreeg opgelegd, nadat ze bij de Australian Open positief had getest op meldonium. Alles bij elkaar verdiende Sharapova desondanks nog 21,9 miljoen dollar (19,2 miljoen euro).

De top tien vrouwelijke atleten verdienden in totaal 124 miljoen dollar, omgerekend zo’n 109 miljoen euro. De ranglijst wordt gedomineerd door tennissters. Maar liefst acht speelsters uit de WTA Tour staan in de top tien. De lijst wordt aangevuld met vechtsportster Ronda Rousey en autocoureur Danica Patrick.

De volledige top tien:
1. Serena Williams: 28,9 miljoen dollar
2. Maria Sharapova: 21,9 miljoen dollar
3. Ronda Rousey: 14 miljoen dollar
4. Danicia Patrick: 13,9 miljoen dollar
5. Agnieszka Radwanska: 10,2 miljoen dollar
6. Caroline Wozniacki: 8 miljoen dollar
7. Garbine Muguruza: 7,6 miljoen dollar
8. Ana Ivanovic: 7,4 miljoen dollar
9. Victoria Azarenka: 6,6 miljoen dollar
10. Eugenie Bouchard: 6,2 miljoen dollar


Foto header: Flickr (CC) Mirsasha