Slimme sportschoen van Samsung geeft direct feedback op je sportprestaties

Samsung gaat je sportschoenen nog slimmer maken dan ze al waren door ze uit te rusten met sensoren en versnellingsmeters. Salted Venture, dat gesteund wordt door Samsung, heeft de IOFIT ontwikkeld. Deze slimme schoen helpt je bijvoorbeeld bij het verbeteren van je golfswing en geeft gedetailleerde informatie over de manier waarop jij je fitnessoefeningen uitvoert. Maak een filmpje, verzamel data, stuur het door naar je coach en krijg direct feedback! Je sportprestaties verbeteren was nog nooit zo makkelijk.

Onze voeten zijn tegenwoordig een bron van veel informatie. Er zijn bijvoorbeeld al slimme schoenen die je stappen tellen en je calorieverbruik bijhouden. Ook ontwikkelde het Franse Digitsole de Smartshoe, die naast meting van calorieverbruik je voeten warm houdt en zichzelf strak trekt rond je voet voor de ideale pasvorm. Voor de mensen bij Salted Venture was dit echter nog niet voldoende. Zij gaan een stap verder en hebben de IOFIT onder meer uitgerust met druksensoren en versnellingsmeters. De sensoren zitten in de schoenzolen en daarmee kunnen lichaamsbewegingen, balans en drukpunten worden gemeten. Deze gedetailleerde informatie kan je helpen je loopstijl aan te passen en zo efficiënter te sporten.

De Smartshoe van Digitsole meet je calorieverbruik, houdt je voeten warm en trekt zichzelf strak.

Voeten leveren interessante data op

Onze voeten leveren zoveel interessante data op en daar wordt niets mee gedaan, zegt Jacob Cho, de CEO van Salted Venture. Dus wilden we deze data gebruiken en zo aanbieden dat het waarde heeft voor mensen. Dat was de drijvende kracht achter IOFIT. Het idee voor de slimme schoen ontstond in het C-lab, één van Samsung’s belangrijkste innovatielabs. Al snel richtten de bedenkers van de slimme schoen Salted Venture op en werkten ze samen met de technologiegigant hun idee verder uit. De mensen achter Salted Venture deden intensief research bij fitnesscentra en op golfbanen om hun technologie te testen en zagen de theorie bevestigd dat metingen op drukplaten – waarop je de houding van een sporter kunt aflezen en data kunt analyseren – veel waardevolle informatie kunnen opleveren. In tegenstelling tot de vaak prijzige en grote drukplaten, moest de IOFIT echter compact en betaalbaar blijven.

Je swing verbeteren met je schoenen

Daarin zijn de makers geslaagd door druksensoren en versnellingsmeters in de zolen van de schoenen te verwerken. De schoenen zijn gekoppeld aan een app, waarop de sporter alle verzamelde informatie kan bekijken. Voor bijvoorbeeld een golfer kunnen de schoenen helpen bij het perfectioneren van de slag. De stand van de voeten en gewichtsverplaatsing zijn essentieel bij golf en door middel van de sensoren kan de drager van de schoen inzicht krijgen in zijn balans, houding en gewichtsverplaatsing tijdens de swing. Bovendien kunnen sporters en in dit geval dus golfers een filmpje maken, waarmee ze bijvoorbeeld hun swing kunnen terugkijken. Ook bestaat de mogelijkheid het filmpje en de verzamelde data door te sturen aan een trainer of coach. Die kan dan op afstand commentaar geven en op de video aanwijzingen tekenen, waarna de beelden kunnen worden teruggestuurd naar de sporter. Een coach of trainer kan ook twee video's terugsturen die gelijktijdig kunnen worden bekeken. Zo kan bijvoorbeeld een video worden gestuurd met hoe de training niet moet en eentje waarin het wel goed gaat. Zo hoort de atleet niet alleen wat beter kan, maar ziet hij het en kan hij het direct toepassen.


Met de IOFIT is het onder meer mogelijk om je swing in golf te verbeteren. 

Blessurepreventie

De speciaal ontworpen sportschoen kan ook gedetailleerde informatie geven over de manier waarop je fitnessoefeningen uitvoert. Jij of je trainer kan je houding analyseren en bijvoorbeeld bekijken of de gewichtsverdeling over beide voeten goed is. Met die informatie kun je bijvoorbeeld je houding tijdens een oefening aanpassen of de balans over je voeten anders verdelen. Zo kun je efficiënter sporten, beter prestaties leveren en tevens blessures voorkomen.

In de (wasbare) schoenen zit ook een batterij die met zeven tot tien dagen zeer lang mee kan en energie kan besparen wanneer de IOFIT niet gebruikt wordt. Omdat het uiterlijk van een schoen tegenwoordig eveneens van groot belang is, heeft Salted Venture daar ook veel aandacht aan geschonken. De startup heeft inmiddels de aandacht getrokken van ’s werelds grootste schoenenmerken. Tijdens de beurs Mobile World Congress van 22 tot 25 februari in Barcelona toonde Salted Venture de schoen voor het eerst aan een groot publiek. De reacties waren zeer enthousiast en beloven veel voor straks, als de schoen echt verkrijgbaar is. Voor de schoenenwereld zijn spannende tijden aangebroken.


Bron: Samsung discover