Slimmer worden door sport

Een student aan het hoger onderwijs heeft de verplichting om per jaar minimaal 1.680 uren aan zijn of haar studie te besteden. Deze uren worden, jammer genoeg, vooral zittend door gebracht. Dit moet anders kunnen! Op donderdag 2 oktober organiseerde Springlab een innovatiecafé waarbij er werd nagedacht over het thema ‘slimmer worden door sport’. Het doel was om een les te bedenken waarbij kennis overgedragen werd door te sporten.

De dag begon actief met een warming-up. Al fietsend op spinning fietsen werden alle aanwezigen op de hoogte gebracht van de laatste trends en ontwikkelingen in de sport- en beweegsector. Vervolgens kreeg iedereen een rondleiding van Yihuan Chang over het terrein van sportcentrum Olympos, waar het event gehouden werd. Ook werd hier het innovatievraagstuk van de dag verder uitgelegd.

Daarna was het uiteraard tijd om zelf aan de slag te gaan. De groep werd in vijven verdeeld en ieder groepje kreeg de opdracht om te brainstormen over een sportieve les. De resultaten werden na 25 minuten gepresenteerd. Door actief te brainstormen lukte het de groepen om binnen deze korte tijd tot 5 concepten te komen. Zo ontstond er Patatje Kennis, waarbij leerlingen alles leren over overgewicht door zelf te ervaren hoe het is om obesitas te hebben. Onderstaand een aantal bijzondere uitgelicht.

Case Olympos 

Yihuan Chang van Olympos vertelde tijdens zijn rondleiding over het Olympos complex over het innovatievraagstuk waar Olympos mee bezig is. Naast letterlijk aanbieden van sport wil Olympos graag meer waarde bieden aan alle studenten en kennisinstellingen van het Science Park. Ze willen leren en sport graag combineren. De uitdaging voor Olympos is om hier aansprekende manieren voor te bedenken. Jan-Paul en Koen van Springlab hadden daarom “Olympos University” bedacht als thema voor de brainstorm. De opdracht: bedenk een actief college waarbij studenten middels sport iets leren over een actueel onderwerp. De groep werd ingedeeld in 5 groepen en kregen 25 minuten de tijd om een college te bedenken. Door actief te brainstormen lukte het de groepen om binnen deze korte tijd tot 5 concepten te komen. Hieronder lees je de ideeën.

Patatje Kennis

Thema: obesitas
Docent: voedingsdeskundige
College: Eerst zelf het probleem ervaren met de Sumolator. Studenten krijgen een sumo pak aan om te ervaren hoe het is om obesitas te hebben. Daarna moeten de leerlingen oorzaken observeren door middel van Tour d’obesitas. Dit betekent zelf de stad in en ongezonde eetgelegenheden analyseren. Het laatste onderdeel bestaat uit zelf leren gezond te koken met SportChef. Onder begeleiding van een voedingsdeskundige leer je in korte tijd hoe jij zelf gezond kunt koken en uit welke elementen een gezonde maaltijd bestaat.

Money Shot

Thema: sponsors werven
Docent: iemand van een bedrijf die een sporter sponsort en een sporter die gesponsord wordt.
College: Doel van het college is jezelf verkopen. De eerste stap is jezelf pitchen. De studenten die luisteren moeten blijven fietsen als ze de pitch goed vinden en stoppen met fietsen als ze de pitch niet goed vinden. Vervolgens wordt er middels dans gekeken hoe jij met je lichaam overkomt op anderen. Als laatste worden er twee teams gemaakt die door middel van een trefbal competitie om de sponsor vechten.

Reactie Olympos

Cees Verhoef, directeur van Olympos, gaf na elk concept kort zijn reactie. Concluderend heeft hij veel sterke ideeën gehoord, de één wat praktischer dan de ander. De brainstorm liet erg goed zien welke mogelijkheden er allemaal zijn voor Olympos en dat het concept slimmer worden door sport echt leeft. Cees kwam zelf ook nog met een leuk idee. Voor docenten die hele taaie stof hebben te doceren, kwam hij met het idee van de High Concentration Room. Van de spinning ruimte een collegezaal maken waarbij je geholpen wordt om geconcentreerd te luisteren. Middels fietsen, power foods en zuurstofrijke planten kunnen studenten makkelijker bij de les blijven en kan de docent zijn stof beter overbrengen. Olympos heeft uitgesproken later in het jaar meer met dit thema te gaan doen. Wij blijven betrokken en houden jullie op de hoogte!

Lees hier het complete verslag