SmartGoals wint de Nationale Sport Innovatie Prijs 2015

SmartGoals is tijdens de 12e editie van het Nationale Sportinnovatie Congres uitgeroepen tot winnaar van de Nationale Sport Innovatie Prijs 2015. Smartgoals, ooit begonnen als een studentenproject aan de TU Eindhoven, wordt momenteel gebruikt in beweegprogramma's op scholen en in de gezondheidszorg. Daarnaast werken jeugdtrainers van professionele voetbalclubs als Ajax, PSV, SC Heerenveen en Manchester United al met het intelligente trainingssysteem. Door middel van zes goaltjes - allen uitgerust met een LED-lampje - is het met SmartGoals mogelijk om dynamisch te trainen en o.a. de reactievermogen & snelheid van spelers te verbeteren.

Het is een voorbeeld van een lange adem en geloof in eigen kunnen, meldt de jury in zijn oordeel. Van een project van TU Eindhoven is het uitgegroeid tot een volwaardig internationaal product, dat zowel door topsport als recreatieve sport ingezet kan worden. Het past in dit tijdsbeeld en is voor meerdere sporten inzetbaar. De prijswinnaar is innovatief, leuk en zorgt voor interactiviteit op het veld. De marktpotentie in binnen- en buitenland is daarnaast enorm en het verdienmodel is eenvoudig door de verkoop van sets SmartGoals en het geven van clinics en demonstraties. SmartGoals krijgt mensen in beweging, laat kinderen plezier beleven aan bewegen en is gericht op top- en recreatieve sporten..

SmartGoals is simpel gezegd 'scoren waar het lampje brand'. Scoren doe je door te rennen, dribbelen, passen, hockeyen, rolstoelen, skateboarden, etc. Wanneer je scoort dooft het lichtje van het desbetreffende doel, waarna het LED-lampje van een andere SmartGoal zal oplichten. Op deze manier moet je tijdens de training telkens op zoek naar een nieuwe doelwit, waardoor spelers uiteindelijk sneller zullen (na)denken, een grotere reactiesnelheid krijgen, meer met teamgenoten gaan communiceren etc. Twee jaar geleden liet Ajax-trainer Frank de Boer al weten gecharmeerd te zijn van de sportinnovatie, doordat SmartGoals het ruimtelijke inzicht verbetert..

35 inzendingen voor NSIP

In totaal kwamen er dit jaar 35 inzendingen voor de Nationale Sport Innovatie Prijs binnen. De jury, bestaande uit Karel Luyben (TU Delft), Peter Kentie (Eindhoven 365), Toon Gerbrand (PSV), Bart Zijlstra (Min. VWS) en Martin Olde Weghuis (Royal TenCate), maakte al eerder een shortlist met drie genomineerden bekend. Naast SmartGoals maakten ook De Tovertafel en Mobiez kans op de prijs. De Tovertafel is een interactieve tafel dat door middel van lichtprojecties mogelijk maakt om fysieke spellen te spelen of juist sociale en cognitieve elementen te trainen. De Active Cues Tovertafel (zoals de innovatie voluit heet) wordt al gebruikt in verschillende bejaarden- en zorgcentra. MobieZ richt zich op sportaccommodatiebeheerders en tracht meer variatie in het materialenaanbod te zorgen. Door vijf keer per jaar een andere materiaalset aan te bieden kan er tijdens gymlessen bijv. sneller ingespeeld worden op nieuwe trends en ontwikkelingen. 

Nationale Sport Innovatie Prijs 2015

De Nationale Sport Innovatie Prijs 2015 is een initiatief van Sports and Technology en InnoSportNL. De prijs is de voorgaande jaren zes keer uitgereikt en is sinds 2012 één van de activiteiten van het Nationale Sportinnovatie Platform, dé community voor iedereen die betrokken is of wil worden bij innovatie in de sport. Het platform is opgericht door Sports and Technology, InnoSportNL en Arko Sports Media. De Nationale Sport Innovatie Prijs, powered by De Lage Landen, is de stimuleringsprijs voor een innovatief en kansrijk product of dienst dat zich richt op topsport en/of recreatieve sporten met als belangrijke pijlers: prestatief, vitaliteit en economische marktpotentie. De Nationale Sport Innovatie Prijs 2015 bestaat uit een geldprijs van € 5.000,- gesponsord door De Lage Landen, adviesuren ter waarde van € 5.000,- door Sports and Technology en/of InnoSportNL en advertenties met een mediawaarde van € 5.000,- door Arko Sports Media.