Snel blessures ontdekken bij gehandicaptensporters met dank aan speciaal pak

De ernst van blessures bij gehandicaptensporters, bijvoorbeeld door een crash tijdens wintersport, zijn op minder gevoelige lichaamsdelen lastig in te schatten. Is de impact beperkt gebleven tot een schaafwond, zijn er allicht kneuzingen of wellicht zelfs een botbreuk? Een speciaal pak helpt bij het snel ontdekken en inschatten van blessures bij gehandicaptensporters.

Studenten van Royal College of Art (Londen, Engeland) kwamen op het idee na een gesprek met paralympisch atleet Talan Skeels-Piggins. Door een motorongeluk in 2003 is Piggins verlamd vanaf zijn borst. Als fervent wintersporters koos hij voor de zitskie met het doel om deel te nemen aan de Paralympische Spelen. En dat lukte. In 2010 nam hij namens Groot-Brittannië onder andere deel aan de reuzenslalom. Aan de vijftiende plaats ging een flink aantal trainingsuren vooraf en Piggins is regelmatig gecrasht.


Voor Piggins is het na een crash onduidelijk of hij een serieuze blessure heeft opgelopen. The Bruise is gevuld met verf en mengt kleuren op basis van de impact. 30 verschillende materialen voor het pak zijn getest onder verschillende omstandigheden en de verf verkleurd naderhand niet. Zo kan de sporter direct en duidelijk inschatten hoe serieus de impact van de crash is geweest. De verfpatronen zijn aangebracht op belangrijke punten voor het lichaam. Is de verf stevig vespreid dan is aandacht vereist.

Sommige gehandicaptensporters zijn net wat meer extreem, durven iets meer en kennen geen angst. Toch zit een ongeluk in een klein hoekje. Het pak is geschikt voor wintersport maar ook contactsporten als rolstoelbasketbal en ijshockey. Bekijk onderstaand de indrukwekkende video van het team over het ontwerpproces.