Sport doorslaggevend voor de carrière van een vrouw

Uit wereldwijd onderzoek blijkt dat merendeel van de vrouwelijke bestuurders die sporten ook kiezen voor andere vrouwen die sporten. Het onderzoek van EY Women Athletes Business Network en espnW onder 400 vrouwelijke bestuurders uit Europa, Azië, Canada, China, Brazilië, Engeland en de Verenigde Staten wijst uit dat sport een positieve invloed kan hebben op de carrière van een vrouw.

77% van de vrouwelijke bestuurders kijken positiever naar werknemers met een sportachtergrond

Het onderzoek 'Making the connection: women, sport and leadership' vroeg vrouwen in verschillende functies waarvan 49% in het bestuur en 51% in het management. Maar liefst 94% is actief geweest in sport en 74% geeft aan dat sportachtergrond een belangrijke bijdrage kan leveren bij de carrière en (toekomstige) functie van een vrouw. 61% geeft aan dat een recentelijke sportactiviteit bijgedragen heeft aan de carriere en 67% bekeek de sportachtergrond bij het aannemen van een kandidaat.

Vrouwelijke bestuurders zijn zeer actief geweest in sport en gebruiken de normen en waarden. 52% van de vrouwelijke bestuurders en 39% van de vrouwelijke managers zijn tijdens een studie aan de universiteit actief bezig geweest met sport. Slechts 3% van vrouwelijke bestuurders en 9% van de vrouwelijke managers zijn tijdens de studie niet actief geweest in sport. 75% van vrouwelijke bestuurders en 58% van vrouwelijke managers vinden een sportachtergrond belangrijk bij het aannemen van een kandidaat. 77% van de vrouwelijke bestuurders en 64% van de vrouwelijke managers kijken positiever naar werknemers met een sportachtergrond.

Lees ook: waarom vrouwen in de sport zo weinig aandacht krijgen

Uit het onderzoek blijkt verder dat vrouwelijke bestuurders topsporters zien als sterke rolmodellen, meer nog dan politici in de regering of beroemdheden

"Het is al tijden bekend dat sport een positieve bijdrage levert aan de samenleving, het onderzoek toont niet alleen aan dat actief sporten leiderschap, stijl en carrière ontwikkeld maar ook een sterke motivator is voor vrouwelijke bestuurders" zegt Beth Brooke-Marciniak van EY.

Uit het onderzoek blijkt verder dat vrouwelijke bestuurders topsporters zien als sterke rolmodellen, meer nog dan politici in de regering of beroemdheden. Wanneer gevraagd werd inspirerende personen koos 82% voor succesvolle zakenmensen, 71% voor topsporters, 69% familie en onderaan kwamen beroemdheden (28%) en politici (26%). Topsporters zijn inspirerend vanwege hun doorzettingsvermogen. 53% gaat door met sporten tijdens het werkende leven en dan voornamelijk om te ontspannen.

"Het onderzoek bevestigt de sterke rol van sport in het dagelijkse leven. De resultaten tonen wederom aan hoe belangrijk het voor vrouwen wereldwijd is om deel te nemen aan de sport. De positieve invloed is onmiskenbaar" aldus Olympisch kampioen en EY adviseur Donna de Varona.

Lees ook: dit najaar de eerste talkshow voor en door vrouwen in de sport

Bron: EY
Afbeeldingen (CC): Sangudo - Bartle