SportMarketing & Management goes to London & Manchester

Van 18 tot en met 26 januari was de eerste groep studenten van de opleiding SportMarketing & Management in Londen & Manchester voor hun internationale studiereis. Met een rugzak vol souvenirs én internationale kennis en ervaring keerden zij dinsdagavond terug naar Nederland.

De opleiding SportMarketing & Management heeft bewust gekozen voor een internationale studiereis naar Londen en Manchester. Immers, op deze locaties worden diverse sporten op hoog niveau beoefend en vinden diverse grote sportevenementen plaats waar onze studenten veel van kunnen leren, zoals ondermeer: voetbal (Manchester United, Manchester City), tennis (Wimbledon), de Olympische Spelen (1948 en 2012), cricket, rugby en greyhound races (windhondenrennen). Bovendien staat de universiteit van Manchester zeer goed aangeschreven.

Samen met de studenten van de partner universiteit (‘Manchester Metropolitan University’) hebben onze studenten colleges gevolgd over onder meer events, (sport)cultuur en de rol van de media. Ook hebben ze gezamenlijk met hun Engelse ‘collega’s’ een praktische groepsopdracht gedaan over het event ‘Sky Ride’. Een van de hoogtepunten was een presentatie van onze studenten over Louis van Gaal en leadership. Immers, Louis van Gaal staat in Engeland (als trainer van Manchester United) flink in de belangstelling en zijn leiderschapsstijl roept regelmatig discussie op in zowel Nederland als Engeland.

Natuurlijk mocht ook een stadiontour aan Manchester United en Manchester City niet ontbreken. De studenten kregen niet alleen een kijkje in het stadion, maar ook in de kleedkamers Manchester United en boardroom van Manchester City. Danny de Bruin, één van de deelnemende studenten, verwoordde zijn ervaringen als volgt: Als ik denk aan Manchester gaan mijn gedachten gelijk uit naar Manchester United FC en Manchester City FC, beide dominante clubs in de internationale voetbalwereld. Vandaar dat het bezoeken van de stadions van beide clubs ook hoog op het lijstje stond tijdens onze reis.

Afgelopen maandag hebben we eerst Old Trafford bezocht, het stadion van Manchester United FC. Deze club staat natuurlijk bekend om de grote historie en dat was ook precies wat het stadion uitstraalde. Het stadion was erg oud, met smalle gangen en verouderde faciliteiten. Echter, dat zorgde juist voor sfeer en je kon de historie van de club door het hele stadion voelen. Het oude maar sfeervolle Old Trafford stond in schril contrast tot het hypermoderne Etihad Stadium van Manchester City FC. Het Etihad Stadium is ervoor gemaakt om de prestaties van de spelers te stimuleren, onder andere door de bijna perfecte grasmat waar het stadion van is voorzien. De faciliteiten in het Etihad Stadium zijn vele malen mooier dan die in Old Trafford, toch kun je voor de sfeer beter naar Old Trafford gaan.

Naast een bezoek aan deze vooraanstaande voetbalclubs, hebben de studenten ook zelf een wedstrijd bezocht. Het ging hier om de wedstrijd van Fullham tegen Hull City op Craven Cottage. Voorafgaand aan de wedstrijd werd volgens traditie een bezoekje aan de pub gebracht.

Ook over andere sporten hebben de studenten een hoop geleerd. Zo hebben ze de eerste Olympische indoor fietsbaan van Engeland (National Cycling Centre Manchester) bezocht en hebben ze daar een BMX-clinic gekregen. Op Wimbledon hebben zij onder meer een presentatie gekregen over branding & funding. In het Greyhound Stadium hebben onze studenten vervolgens de hondenraces bijgewoond.

Middels bedrijfsbezoeken konden studenten een beter beeld krijgen van sportmarketing en -onderzoek in Engeland. Zo hebben zij ondermeer de Nike Flagship Store in Londen bezocht en een lab waar de invloed van sportdrankjes en sportrepen (energiebars) getest worden.