Sportschoenenmarkt breekt records

Matt Powell is een zelfbenoemde Sneakerologist en analyseert de sportschoenenmarkt met dank aan uitgebreide informatie vanuit zijn eigen SportsOneSource. In Sneakernomics op het toonaangevende Forbes geeft hij inzicht in de wereldwijde sportschoenenmarkt. In 2013 werden (opnieuw) records gebroken met Casual, Running en Voetbal als belangrijkste markten voor de komende jaren.

Wereldwijd - Verenigde Staten
De wereldwijde schoenenmarkt is in de afgelopen 10 jaar met $40% gegroeid tot om en nabij $55 miljard. De Verenigde Staten vertegenwoordigd 40%, ongeveer $22 miljard. Daar zijn Running, Casual en Basketbal de belangrijkste markten. Wereldwijd zijn Running, Casual en Voetbal (of Soccer als de Amerikanen het noemen) de belangrijkste markten.

Retailers
Internationaal zijn er een aantal grote retailers die een belangrijk aandeel leveren bij de verkoop van sportschoenen. De top 3: in Frankrijk verkoopt Decathlon $9 miljard aan schoenen, Tire/Forzani in Canada verkoopt $3 miljard en derde op de lijst is het Britse Sports Direct met $2.5 miljard. De laatstgenoemde is vorig jaar veel in het nieuws geweest vanwege een geschil met adidas. Het Duitse sportmerk wil alle producten in een gecontroleerde omgeving verkopen en besloot daarom niet langer aan Sports Direct te leveren. Van de 25 grootste retailers staan er 14 in de Verenigde Staten, 2 in Engeland, China, Japan en Canada, en 1 in Frankrijk, Brazilië en Australië.

China
China is nu de tweede grootste afzetmarkt voor sportschoenen met een grootte van 20-25% van de Verenigde Staten. De afzetmarkt is echter viermaal zo groot ten opzichte van de Verenigde Staten en kent een sterk groeiende middenklasse. De verwachting is volgens Powell daarom dat China ooit groter zal zijn dan de Verenigde Staten. Een tijdsspannen durft hij zich niet aan te wagen. Nike is het grootste sportschoenenmerk in China gevolgd door adidas, het marktaandeel van beide merken is echter vele malen kleiner in vergelijking met Europa of de Verenigde Staten door het sterke aanbod van Chinese merken.

Voetbal
Door naar een heet hangijzer. Internationaal gezien is het marktaandeel van voetbal ontzettend belangrijk. Een markt waar adidas sinds jaar en dag de leider is, maar steeds meer de hete adem van Nike in de nek voelt. Met de vooruitzichten van het afgelopen jaar gaat Nike volgens Powell volgend jaar de koppositie van adidas overnemen. De wereldwijde voetbalmarkt wordt geschat op $5.5 miljard waar Nike spoedig 42% marktaandeel krijgt en adidas 40%. Gezamenlijk verzorgen Nike en adidas dus 82% van de markt(!).

Lees ook: wie wordt marktleider in het voetbal, adidas of Nike?

Running
Hardlopen is de grootste sportschoenenmarkt internationaal en in de Verenigde Staten. Internationaal wordt de markt in 2013 geschat op $11-12 miljard, de Verenigde Staten zorgt voor $7 miljard. Wereldwijd komt alles bij elkaar zo'n $18-19 miljard. Iedereen kent hardlopen en iedereen wil en kan trainen. Nike heeft in de Verenigde Staten een marktaandeel van 59%, internationaal wordt Nike's aandeel geschat tussen 35-40%.

Casual
Dan naar een markt waar Puma zich op verkeken heeft: Casual. Sportieve modieuze schoenen zonder veel technologie of ondersteuning. Internationaal een markt van $12 miljard, de Verenigde Staten vertegenwoordigd $4 miljard. Volgens Powell is Casual vandaag de dag een cruciaal onderdeel van de international merkstrategie.

Basketbal
Tot slot basketbal. Een echt Amerikaanse sport met China als opkomende markt. Basketbal is met $4.5 miljard de tweede grootste markt in de Verenigde Staten in China komt basketbal op de derde plaats.

Samenvattend
Een interessante conclusie rest Powell: De Verenigde Staten blijft het epicentrum van de sportschoenenmarkt maar internationaal is groter en groeit sneller. De belangrijkste markten zijn Casual, Running en Voetbal. Een succesvol merk moet volgens Powell sterk vertegenwoordigd zijn in alle drie de categorieën.

Afbeeldingen: adidas News - Nike Inc.
Bron: Forbes