Stadion Heracles Almelo als eerste ter wereld uitgerust met innovatieve ‘MRI-scan’

Steeds meer voetbalclubs maken gebruik van data om nieuwe spelers aan te trekken of wedstrijden te analyseren, maar het probleem is vaak dat het lastig is om die voetbaldata begrijpelijk te maken. Daarvoor heeft het voetbaldata intelligentie bedrijf SciSports 'BallJames' ontwikkeld; een 'MRI-scan' waarmee een wedstrijd realtime omgezet wordt in driedimensionale pixels en accurate statistische data levert. Heracles Almelo is de eerste club ter wereld die is toegerust met het innovatieve BallJames.

SciSports helpt clubs, bonden, agenten en mediapartijen om data om te zetten naar kennis. Door de introductie van data-intelligentie kunnen clubs onder meer op een wetenschappelijke manier de juiste spelers scouten of de prestaties van huidige spelers nauwkeurig analyseren.

Eén van de voetbalclubs waar het bedrijf mee samenwerkt, is Heracles Almelo. De twee partijen verlengden afgelopen weekend hun contract en de samenwerking werd uitgebreid.

Nico Jan Hoogma, Algemeen Directeur van Heracles Almelo, legt uit waarom de samenwerking met SciSports succesvol is. "Wij willen in de eerste plaats alle mogelijkheden benutten die er zijn. We zijn een topsportbedrijf, dus alles moet kloppen. Natuurlijk willen we wereldwijd in de gaten houden welke spelers voor ons geschikt zijn, daarin is de samenwerking met SciSports een tweetrapsraket. Zij doen het voorwerk, wij maken het af. Maar zonder SciSports zouden wij gewoon veel competities en spelers niet op het netvlies hebben. Doordat SciSports groeit in onze visie en cultuur kunnen ze nu ook van waarde zijn voor de technische staf met technische en tactische analyses. Onze blik is open en innovatief, daarin past SciSports heel goed."

SciSports verzamelt statistieken van spelers uit bijna alle profcompetities wereldwijd en verwerkt die tot duidelijke inzichten. Clubs die een scoutingvraag hebben, krijgen door SciSports aan de hand van de zoekvraag en heel veel mogelijke andere criteria een lijst met kandidaten, ook wel datascouting genoemd.

Primeur in Polman Stadion

Het Polman Stadion van Heracles is bovendien het eerste stadion ter wereld dat met het nieuwste product van SciSports – BallJames – is uitgerust. BallJames genereert automatisch 3D-data uit videobeelden van voetbalwedstrijden. In het stadion zijn veertien camera's opgehangen, die alle bewegingen op het veld vastleggen. BallJames genereert vervolgens zelf gegevens als de zuiverheid, richting en snelheid van de passing, sprintkracht, sprongkracht, looplijnen en hoe dicht de bal aan de voet blijft bij een aanname. “We plaatsen als het ware een MRI-scanner over het complete voetbalveld”, legt oprichter Giels Brouwer van SciSports uit.

“Databedrijven genereren data van spelers die aan de bal zijn. Het was onze uitdaging en ambitie om 3D-voetbaldata van alle 22 spelers en de bal te genereren. Met nauwkeurige 3D-data gaat er een nieuwe wereld open. Wat je krijgt is vergelijkbaar met de doellijntechnologie, maar dan over het hele veld. Kun je nagaan wat dat betekent voor de arbitrage en voor de statistische gegevens.”

Video: Hoe werkt BallJames?

Balljames - Lead the Game! from SciSports on Vimeo.

Premier League

SciSports heeft een groot aantal Eredivisieclubs als klant en is in zeven landen actief. Het bedrijf is in onderhandeling met een club uit de Premier League om ook daar BallJames in te gaan zetten. 


Foto's: SciSports